Konyha

Konyhabútor választás útvesztői

A nappali berendezését jóval gyakrabban cseréljük le, míg a konyhabútort hosszabb távra veszünk, ezért a minőségre és praktikus kialakításra különösen fontos.  A gyártók évről-évre egyre ötletesebb megoldásokkal rukkolnak elő, így a sok lehetőség közül egyre nehezebb választani. Vegyük sorra, mi alapján hozzuk meg a döntésünket a kiválasztás során!

Konyhabútor típusok:

  • Elemes konyhák: Nagy bútorboltok és barkácsáruházak alapmodelljei. Darabonként készreszerelve vagy lapraszerelve vásárolhatók meg adott színben, stílusban és fogantyúval. Olcsó és gyors megoldás, ha azonnal be kell rendezni a konyhát. Hátránya, hogy az elemválaszték véges (általában 30, 40, 50, 60, 80, 100 cm-es elemekből választhatunk) és bármilyen méretbeli, beszerelési problémát nekünk kell megoldanunk. Ha pl hiányzik 5-8 cm a falig, akkor lapszabászatban kell vadászni a színazonos anyagot, ami sokszor nem egyszerű. A munkalap mindig adott elem hosszúságú, tehát hosszú pultot csak bosszantó résekkel vagy új munklap vásárlásával lehet kiküszöbölni. Minőségileg is álalában gyengébben teljesítenek.

 

  • Konyha blokkok: Az elemes konyhabútorokhoz hasonlóan nagy tömegben előállított bútorok, amik meghatározott elemekből épülnek fel. Jó esetben választható a bútor színe és további elemek is utánrendelhetők, ám legtöbbször minden változtatás drágítja az alapmodellt. Vásárolhatók beépített készülékekkel együtt is, de a gépek márkája, típusa ritkán változtatható. Árban az egyszerűbb modellek olcsóbbak, mint ha elemenként vennénk, de ritka, hogy pont a katalógusban meghirdetett méretű helyiségünk legyen, a plusz elemek pedig drágábbra jönnek ki.

 

  • Tervezhető konyhák: Ha minőségi és egyedi konyhabútort szeretnénk, akkor a tervezhető a legjobb megoldás. Gyártója válogatja, hogy ez mit takar, hány féle elem közül választhatunk, illetve tervezhetünk e teljesen egyedi, méretre szabott elemet. Előnye, hogy szabadon meghatározhatjuk a front, korpusz és a munkalap színét, fogantyút és kiegészítő elemeket rendelhetünk hozzá (koronaléc, világítás, falburkoló panel, fényléc, vízvető, egyedi lábléc stb.) A felhasznált anyagok árkategóriájának függvényében megszaladhat az ára, illetve azt is tartsuk szem előtt, hogy a legyártása átlagosan 6-8 hetet vesz igénybe!

 

A stílus:

Töretlen a népszerűsége a magasfényű frontoknak és az átlagos pasztell színektől eltérő ütősebb árnyalatoknak. Talán a bordó már lecsengőben van, de a lila, a megunhatatlan fekete, az élénk sárga gyakori választások. Magasfényű ajtók között is eltérő minőségekkel találkozhatunk, a gyártási technológiák függvényében (festett, lakkozott), de mindegyikre jellemző, hogy a hagyományos fóliázott vagy tömör fa felületeknél sokkal sérülékenyebbek, kevésbé karcállóak és tiszításuk is körülményesebb (jobban meglátszik az ujjlenyomat)
A tömör fa és a fahatású frontok gyakran kiegészítői a magasfényű elemeknek. Kreatívan használva a kétféle anyag nagyon modern és egyedi megjelenést eredményez.
A szín és a stílus kiválasztásánál ne csak az aktuális divatot kövessük, időtálló megoldást keressünk, lehet, hogy ami ma még az, jövőre már nem lesz divatos!

 

A funkció:

Évről-évre egyre helytakarékosabb, ötletesebb szekrényelemek jelennek meg a piacon, amik komfortosabbá tehetik a konyhát (A konyha ergonómiájáról itt írtam). Kigördülő mély fiók, kihúzható kamraszekrény, beépített szelektív hulladék gyűjtő, felfelé/lefelé nyíló felsőszekrény, előhúzható vágódeszka, maximális kihasználtságot nyújtó sarokelemek, beépített konyhagépek stb. Ezek a funkciók járulnak hozzá, hogy a konyhában töltött idő ne a keresgélésről, bosszúságokról szóljon, hanem a sütés-főzés öröméről.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük