Ergonómikus konyha - praktikus konyha berenezése
Konyha

Konyha ergonómia

A konyha az egyik leggyakrabban használt helyiség a lakásban, különösen, ha nem csak étel melegítés, de főzés is zajlik benne. Egy-egy étkezéshez tartozó fogás elkészítése fél órától akár több órás főzőcskézésig is eltarthat. Nem mindegy tehát, hogy ezt az időt milyen körülmények között töltjük el, mennyire állnak kézre a konyhai berendezések. Egy rosszul megtervezett konyhában akár felesleges távolságokat gyalogolhatunk, mert a szükséges holmik a konyha két eltérő pontján vannak. Nézzük milyen ergonómiai kialakításra figyeljünk oda a konyha berendezése során!

A konyhai tevékenységeknek van egy általános sorrendje, ez a technológiai sorrend. Egy étel az elkészüléséig ezeken a fázisokon megy keresztül, mire az asztalra kerül. Friss élelmiszerrel dolgozva először a hűtőszekrényhez megyünk, ez lesz az első fontos eleme a konyhának. Mellette szükséges egy pult felülelet, ahová kitehetjük a kiválasztott hozzávalókat. Második fontos elemként következik a mosogató, ahol az elővett zöldséget megpucoljuk, vizet engedünk a levesnek stb. Egy újabb lerakó felületen megkezdődik az előkészítés és elővesszük a szükséges edényeket, késeket, amik szintén karnyújtásnyira vannak. Harmadik fő elemként a tűzhely, sütő következik, ahol elkészítjük az ételt, majd a tálaláshoz szükséges edényeket vesszük elő, amit szintén egy lerakó felületre helyezünk. Ezt a sorrendet jobbkezes háziasszonyok/urak esetén balról jobbra alakítsuk ki, balkezeseknél fordítva, így lesz a legkényelmesebb a sorrend.

Apróságoknak tűnhetnek, de megnehezíthetik a főzés menetét a konyhabútor ajtók rossz nyitás iránya, a rosszul megválasztott fogantyúk és a helytelenül megválasztott pult magasság. Az ajtók nyitás iránya nem csak az összkép kialakításában fontos, figyeljünk rá, hogy fal felé ne nyíljon ajtó, sarokelemnél ne keresztezzék egymást.

A fogantyú ízlés kérdése, de gyakorlott háziasszonyok tudják, hogy lisztes kézzel könnyebb egy hosszúkás fogantyút egy ujjal megragadni, mint egy dekoratív, ám aprócska gombot (a felületbe mart nyitási lehetőségnél pedig számoljunk a gyakoribb tisztogatással!)

A pult és a felső szekrény magassága mindig igazodjon a használójához. Magas embereknél a túl alacsony pult, alacsonyaknál a túl magas pult kényelmetlenné teszi a főzést. Állítható lábazattal a kívánt méretet érhetjük el.  A felső szekrények, ha nagyon magasan vannak nem érjük el a magasabb polcokat benne vagy épp beleverhetjük a fejünket a szekrényekbe, ha túl alacsonyan vannak.

Konyhai gépek használatának is van ergonómiája. A mosogatógépet célszerű a cmosogató-szemetes mellé tenni, így nem szükséges újabb vízkiállásról gondoskodni és a koszos edényeket sem kell az egész helyiségen áthurcolni. A sütő elhelyezésének kényelmes megoldása a pultmagasságba helyezés, így elkerüljük a felesleges hajolgatást, mikor ellenőrizni kell a benne készülő ételt.

Természetesen garzon lakásoknál, paneleknél, ahol nincs 3 méter hely a sorrend betartására, hiszen már a hűtő is az előszobában van, ott térnyerő ötleteket kell bevetni a legjobb kihasználtság érdekében. Minden konyha egyedi, millió tényező akadályozhatja a praktikus használatot, de mindig törekedni kell a balesetmentes és kényelmes kialakításra!

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük