Tippek konyha tervezéséhez
Konyha,  Lakberendezés

10 tipp a praktikus konyha tervezéséhez

Talán mindenki tudja, hogy milyen gépek és szekrények kellenek egy konyhába, de azt már kevesebben, hogy milyen apróságokon múlik egy jó konyha tervezése. Ebből mutatok most 10 apróbb, de annál hasznosabb tippet, amitől praktikusabb lesz a konyha.

1. A mosogatógép egy igazi kincs egy dolgos háziasszony vagy házigazda számára. Rengeteg időt és vizet spórolhatunk a használatával. Elhelyezését tekintve az ideális helye a mosogató medence mellett van, de amíg a csővezetéke engedi akár 1-2 szekrény hellyel távolabb is kerülhet. A szennyes edények bepakolásához azonban praktikus, ha inkább közelebb van mosogatóhoz és a szemeteshez. Ha a konyhaszekrény sor végére, a fal mellé kerül, akkor gondoskodjunk a fal földig csempézéséről/burkolásáról, mert óhatatlanul is a falra cseppenhet a szennyeződés az edények bepakolásakor!

2. A mosogatómedence alatti holt teret használjuk ki, tehetünk oda pl ritkán használt konyhagépeket, tisztító szereket vagy beépíthető szemetes edényt, ami az ajtó nyitásával kigördül vagy magára az ajtóra szerelhető. Kapható több fakkból álló szelektív gyűjtésre alkalmas modell is, bár egy vasárnap ebéd elkészítésekor alapból is megtelik egy 20 literes kuka, így a többi rekesz ebben az esetben inkább csak értékes helyet foglal el.

3. Az általános világítás mellett több helyi világítást is használjunk. A konyhai előkészületeket legjobban a felső szekrény aljára felrögzített pultvilágítás segíti. Választhatunk fénycsöves vagy LED-szalagos fényforrásokat, illetve falra szerelhető mutatós spot lámpákat is. A lényeg, hogy ne vakítson, ne legyen túl hideg fénye, mert az megváltoztatja az ételek színének látványát.

4. Mindig legyen elég szabad konnektor a konyhában, különösen, ha egyszerre többféle konyhai eszközt is használunk. A dugalj elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy ne kerüljön a tűzhelyhez illetve a mosogató medencéhez túl közel! Látványos és praktikus megoldás a pultból előbukkanó rejtett elosztó állomás.

5. Aki sokat szokott sütni és sok tepsit használ, az ismerheti az érzést, hogy kellő hely hiányában milyen bosszantó a sütőben tárolni az összes tepsit, amit minden sütéskor ki kell rámolni onnan. A gondos konyhatervezés megoldást nyújt erre, a beépített sütő alatti szekrényrész okos kihasználásával. Lenyíló ajtó vagy kigördülő fiók rejtheti a tepsiket, de tervezhetjük a sütő mellé egy keskeny szekrényrészbe állítva is.

6. A konyhaszekrény tervezésénél lehetőleg kerüljük a 30 cm-nél kisebb szekrényeket. Ajtós alsószekrénynél nehezen hozzáférhető lesz a szekrény belső része, helyette kihúzható fiókokat vagy úgynevezett kihúzható kamrapolcos elemet válasszunk. A bortartó roppant látványos helykitöltő egy mai konyhaszekrényekben, azonban gyakori hiba a sütő melletti kialakítás, ami bor tároláshoz nem szerencsés.

7. A konyha veszélyes üzem – szokták mondani, ezért is nagyon fontos a csúszásmentes, strapabíró padlóburkolat. Legelterjedtebb a könnyen tisztán tartható, mosható hidegburkolat, de léteznek más alternatívák is. A melegburkolat kedvelői használhatnak speciális parafa burkolatot vagy vízálló modern parkettát is.

8. Ideális, ha a konyhában egy vagy több ablakból is bejut a napfény. Akár fűszernövényeket is nevelhetünk az ablakpárkányon. Ha a helyi adottságok azt kívánják, hogy ablak alá is konyhaszekrény kerüljön, akkor szabad pultfelületet esetleg mosogatót tervezzünk ide. Létezik olyan csaptelep, ami eldönthető, így nem akadályozza az ablak nyitását sem.

9. Kicsi konyhában a tökéletes helykihasználás érdekében hasznosítsuk a szekrény lábazati részeit kihúzható fiókokkal. A felsőszekrényeket tervezzük extra magas szekrénnyel, esetleg több sorban egészen a mennyezetig. Azért, hogy elkerüljük a teljesen beépített szekrények fojtogató látványát, törjük meg az egysíkú tömör frontlapok sokaságát üvegbetétes vagy nyitott polcos változatokkal.

10. Az átlátszó üvegbetétes ajtófrontok akkor mutatnak a legjobban, ha a benne lévő üveg és porcelán tárgyakat megvilágítjuk. Elengedhetetlen a szép rend és a szellős elhelyezés. Ha túl sok tárgyat szeretnénk ott tárolni inkább tejüveg vagy ólomüveg ajtóbetétet válasszunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük