Konyha,  Lakberendezés,  Nappali

Amerikai konyhás nappali – Igen vagy Nem?

A konyha és a lakótér kapcsolata időről-időre változik. A konyha, a sütés-főzés volt már a ház központi eleme, majd onnan kiszorulva apróbb főzőfülkeként funkcionált, azután ismét főszereplő lett a nappalival egybenyitott lakótérben. Az amerikai konyhás nappali töretlen népszerűségét több előnyös tulajdonsága adja, vannak azonban hátrányai is. Lássuk, mi az előnye és hátránya ennek a kialakításnak!

Ha szóba kerül az amerikai konyhás nappali, mindenkinek egy óriási, tágas tér jelenik meg a szeme előtt, amely magában foglalja a nappali, a konyha és az étkező rész funkcióit. Fellelhető ez a megoldás luxuslakásokban, családi házakban, de akár panellakásokban is.

 


Előnye, hogy az így létrehozott nyitott tér vizuálisan nagyobbnak mutatja a helyiséget, tehát kisméretű nappali és konyha esetében még szerencsésebb a helyiségek összenyitása. Nagy belmagasságú helyiségek egyesítésével, különleges mennyezet kialakítással vagy panoráma ablakok használatával tovább növelhető a térélmény.

A családi és társasági életet megkönnyíti, hiszen az átláthatóság miatt nem lesz kizárva a társalgásból még az a személy sem, aki éppen a konyhában főz, míg a többiek a nappaliban vannak. Csendesebb együttléthez a nyitott térben alakítsunk ki kisebb „szigeteket”, hogy oda elvonulva ne zavarjuk egymást.

A kibontott válaszfalak miatt az ablakon beáramló napfény mindenhová képes lesz eljutni, így sokkal világosabbá, tágasabbá teszi a teret.

Az amerikai konyhás nappali elrendezésnek hátránya, hogy mivel nincsenek válaszfalak, vagy kevesebb van, ezért kevesebb olyan falfelületünk lesz, ami elé tárolóbútort, polcot tehetünk. Ha szeretnénk az egybenyitott tér előnyeit megtartani, de kissé szeparálnánk az eltérő funkciókat, akkor jó megoldás, ha térelválasztó elemeket helyezünk a nappali és a konyha, étkező közé. A legegyszerűbb választás a térelválasztó polcrendszer, vagy az ülőbútor térbe forgatása.

Polcokat és pakoló felületeket azért is érdemes hagyni, mert egyaránt zavaró lehet a konyhában felgyűlt edények látványa a nappaliból valamint a szétszórt holmik, játékok kupacai az étekző asztalnál ülve. Nagyobb rendre és praktikus tárolásási eszközökre lesz szükség.

Nagy hátrányként szokták még emlegetni a mosatlan edények látványán túl a konyhából kiáramló étel szagokat és gőzöket. Ellene, ha nem is tökéletesen, de egy nagy teljesítményű szagelszívóval védekezhetünk.

 

 

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük