Dekoráció, diy ötletek,  Nappali

Csináld magad – Gipszkarton világító panel

Mi az? Minden divatos magazin lakásban van, mutatós és új arculatot ad a nappalinak? Egy mennyezeti panel gipszkartonból, amit bárki elkészíthet saját maga, aki kellő barkácsolási kedvvel rendelkezik. Bemutatom hogyan készíts egy nap alatt hangulat világítást házilag!

Csináld magad - Gipszkarton lámpa
Csináld magad – Gipszkarton lámpa

Ritka az olyan lakberendezési fotó, ahol a gipszkarton ne fordulna elő a nappaliban. Ötletes felhasználása falakon, mennyezeten teljesen új köntösbe öltözteti a helyiséget. A mennyezeten használva rejtett fényforrással indirekt, hangulat világítást hozhatunk létre. Spot lámpák beépítésével direkt fényeket biztosíthatunk. A gipszkarton körbe futhat a falak mentén, vagy a mennyezet közepén lelógatva egyedi építészeti elemként jelenhet meg. Formailag a szögletes vagy az íves kialakításokkal tehetjük különlegesebbé világító panelünket a szoba méretének, alakjának és jellegének függvényében.

Szükséges anyagok:

 • gipszkarton, általunk meghatározott méretben ( példa: egy 15 négyzetméteres nappaliban pl egy 80×100 cm-es)
 • hungarocell holker léc a díszlécnek
 • fa lécek a gipszkarton merevítéséhez és a díszléc felfogatásához ( 4 db 90x5x2 cm, 2 db 80x5x2 cm)
 • spot lámpa trafóval, fénycsövek, elektronikus előtét a fénycsövekhez (a hagyományos előtéthez képest az elektronikus nem vibrálni és akár fényerő szabályozható is lehet)
 • fehér, zománcozott lánc a felfüggesztéshez
 • 8 db kampó, csavar a mennyezeti rögzítéshez
 • glett, csiszoló papír, festék
 • fúrógép, körkiszúra a spot lámpákhoz
 • szike, gérvágó, spakli, ecset

Lépésről-lépésre:

 1.  Méretre vágjuk a gipszkartont egy szike segítségével.
 2. Kivágjuk a körkiszúróval a spot lámpák helyét.
 3. Hozzá csavarozzuk a 4db fa lécet körben a gipszkarton széle mentén.  A fa keret azért szükséges, hogy merevítse a gipszkartont és a széleken nagyobb tapadási felületet adjon a holker díszléc számára. A másik 2 db-ot hosszában a közep részre csavarozzuk, a szélektől egyenlő távolságra. Ezek további merevítést biztosítanak, valamint a felfüggesztési pontok helyét adják.

  Gipszkarton lámpa szerkezete
  Gipszkarton lámpa szerkezete
 4. Gérvágóval méretre vágjuk a holker díszléceket és a gipszkartonhoz ragasztjuk a hozzá kapható speciális ragasztóval.
 5. A fa keret léceire felcsavarozzuk  (a panel méretéhez igazodó) fénycsöveket és a hozzájuk tartozó elektronikát.
 6. Kijelöljük a felfogatási pontok helyét és csavarban végződő kampót hajtunk a fa elemekbe.
 7. Egy nem fényáteresztő anyagot (pl alufólia) ragasztunk belülről a díszlécekre, ami megakadályozza, hogy a fénycsövek átvilágítsák a hungarocell léceket és kiemeljék az esetleges festési egyenetlenségeket.
 8. A holker léc és a gipszkarton illesztésénél gletteljük ki kívülről a réseket. Száradás után csiszoljuk egyenletesre, majd fessük le a kívánt színre. Tipp: Jól mutat, ha a gipszkarton a nappali falának színével azonos és a díszléc eltérő színű!
 9. A festék száradása után szereljük be a spot lámpákat.
 10. A mennyezetre erősítsünk fel 4 db kampót és a lánccal függesszük fel a panelt. Az elektromos bekötést szakszerűen végezzük el vagy kérjük szakember segítségét.
 11. Élvezzük munkánk gyümölcsét, az új, saját készítésű hangulat világításunkat!

  Hangulatvilágító panel
  Csináld magad – Hangulatvilágító panel

 

Aki még különlegesebb hangulatra vágyik: lehet még fokozni a látványt, egyedi üvegbetéttel is. A színes ólomüveg nem csupán katedrálisokban mutat jól, de otthon is, ha mintája harmonikus az egyéniségedhez.

Az imént bemutatott spot lámpás gipszkarton lámpának készítettünk házilag egy ólomüveg betétes verziót is. Íme:

Gipszkarton lámpa ólomüveg betéttel
Gipszkarton lámpa ólomüveg betéttel

 

 

A cikkben szereplő gipszkarton világítás a Kézműves Otthon saját ötlete! Kérdéseket az info@kezmuvesotthon.hu címre is küldhetsz.

4 hozzászólás

 • Pusztai Ildikó

  Nekem ez nagyon tetszik és ilyet szeretnék készítettni de nem tudom ki lenne az aki ezt nekem elkészítené és mennyiért. Ha valaki esetleg válaszolna, hálásan megköszönném.
  P. Ildikó

  • Kert Noémi

   Kedves Ildikó!

   Gipszkartonozással foglalkozó szakember vagy egy barkácsolásban és villanyszerelésben jártas ember tudná elkészíteni. Hogy mennyiből lehetne megvalósítani természetesen méret függő, a cikkben szereplő méret és kialakítás kb 30-35 ezer Ft-ból jönne ki anyagárban (plussz munkadíj) A képen látható gipszkarton világító panel a férjem műve, aki hobbyként szokott barkácsolni.
   További kérdésekre is szívesen válaszolok a hozzászólásokban vagy az info@kezmuvesotthon.hu címen!

   • Seres Zsigmond

    Tisztelt Noémi!
    30-35 ezer Ft csak az anyag ára? Mi benne annyi? Válaszát előre is köszönöm! 😊

    • Kert Noémi

     Kedves Zsigmond!
     A szükséges anyaglista nem kevés, ha minden felsorolt dolgot meg kell venni, nem nagyon lehet olcsóbban megúszni. A lámpatestek, fénycsövek, elektronikus előtét, faanyag, gipszkarton – csak úgy repkednek az ezresek 🙂

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük