Nappali

Japán lakberendezés – jó tanácsok kezdőknek!

Ha szeretnénk otthonunkba valami különlegességet csempészni, alkalmazzuk nappalinkban a keleti kultúra stílusjegyeit, vagy vigyük végig a koncepciót az egész lakásban. A tökéletes összhangot a megfelelő formavilágú bútorok, a szoba színei és az alkalmazott anyagok összessége fogja megteremteni. De mitől lesz japán hangulatú egy enteriőr?

A japán lakberendezés elsőre tűnhet minimalistának, de mégis tartalmaz számos apró, finom részletet amitől letisztult, ám látványos lesz a végeredmény. A japán stílus fő elemei az egyszerűségre és rendezettségre törekvés. A lakás berendezése elegáns és kifinomult, kevés bútort kap helyet a szobában, nincsenek felesleges darabok. Ilyenkor igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több! A letisztult elrendezésnek köszönhetően a szűkösebb terek is a tágasság érzetét keltik.

Természetesen nem kell teljesen átvenni a tradícionális japán berendezési elemeket ahhoz, hogy a keleti hangulatot megteremtsük. Azért, hogy ez a stílus élhető maradjon a mai modern körülmények között is, elég lesz pár stílusjegyet felhasználni a lakás vagy szoba berendezésekor.

 

 

Japán lakberendezés stílusjegyei:

 

lakberendezés japán stílusban

 

Elsőként biztosan mindenkinek egy ürességtől kongó, tatamival burkolt szoba jut eszébe a japán lakberendezés hallatán. A szoba közepén egy alacsony asztalkával és néhány párnával a földön. A hagyományos japán helyiség valóban ilyen pedáns és egyszerű, halvány színek és némi növényi ornamentika jelenik meg a finom díszítéseken. A hagyományok tisztelete és a természetes anyagok szépségének egyensúlya adja ennek a stílusnak a lényegét. Ezt a szemléletet figyelembe véve íme néhány ötlet, hogyan alkalmazzuk saját otthonunkban ezt a stílust.

 

  • Tipikus látványelemek a helyiségeket elválasztó tolóajtók. Eredetileg papírkazettás tolóajtókat használtak, modern változatai az üvegbetétes tolóajtók. Előnyei, hogy helytakarékosak és engedik a természetes fény áramlását a helyiségek között.
  • Az enteriőrben uralkodó anyag a fa és a kő, mely megtalálható a burkolatokon és berendezéseken. Kedvelt anyag a bambusz, a mahagóni, a juhar és a fenyő.
  • A növények látványa közelebb hozza a természetet, díszítsünk a szobát bonsai, bambusz vagy orchidea növényekkel.
  • Főbb színek a fa barna árnyalatai és a növények zöld színei, a wenge-fehér kombináció. Ha erőteljesebb színvilágot szeretnénk, akkor a fekete-vörös páros arany színnel kihangsúlyozva szintén a keleti jelleget erősíti. Ezekkel a színekkel óvatosan bánjunk, nehogy túl komor és sötét végeredményt kapjunk.  • Függöny helyett bambusz rolót vagy egyszínű lapfüggönyt válasszunk az ablakokra. Ha tehetjük még jobb, ha az ablakokat nem takarja el semmi és mindig kitekinthetünk a körülöttünk lévő környezetre. Ezáltal nagyobbnak érezzük majd a helyiséget is.
  • Az előszoba legyen hívogató, kerüljük a rendetlenséget. Japánban alacsony szintkülönbséggel választják el az kinti és az otthoni tereket (itt rakják le kötelezően a cipőket is)
  • A szobába ne legyenek felesleges bútordarabok, használjunk alacsony, egyszerű vonalvezetésű bútorokat. Szekrényeksorok helyett építtessünk gardróbot, ülőbútornak a modern, alacsony kar- és háttámlás formát válasszuk. A falburkolatoknál gondoljunk bambusz tapétára vagy fa panelekre, amik egy cseppnyi mozgalmasságot adnak a helyiségnek.
  • Japánban a teaszertartáson túl nagy kultúrája van a fürdőzésnek is. A fürdőszoba a mindennapi tisztálkodáson kívül egy kikapcsolódást nyújtó szentély is. Gyakori a helytakarékos ülőkád vagy a rövid, de mély fürdőkád.
  • A dekoráció visszafogott de nagyon míves, kézzel festett vagy megmunkált. Egy jól elhelyezett váza, egy lakkozott ékszeresdoboz vagy egy festett tájkép a falon mind-mind hangsúlyozzák a keleties jelleget.

A látvány és a letisztultság legyen összhangban a lakás berendezésekor és akkor biztosan olyan végeredményt kapunk, mely időtálló és különleges lesz.

 

A japán lakberendezés cikkhez készült képhez ezt a montázskészítő oldalt használtam.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük