szinek a lakasban
Lakberendezés

Színek a lakásban – Hogyan válasszuk ki a szoba színét?

Otthonunk bármelyik helyiségébe belépve az egyik fő lakberendezési elem a szoba színe és általa kialakított hangulat. A színek befolyásolják a hangulatunkat, ezért nem mindegy, hogy melyik színt, színkombinációt, árnyalatot vagy mintát használjuk. Segítségükkel optikailag javíthatunk a szoba formáján, kiemelhetünk előnyös részleteket vagy épp eltüntethetjük a hiányosságokat. Melyik szín illik igazán hozzánk és a lakásunkhoz?

A helyiségekben használt színek és formák adják az első benyomást, amikor belépünk a szobába. Izlés kérdése, hogy ki milyen színeket kedvel inkább és mik azok, amiket el sem tudna képzelni az otthonában. No és persze ott vannak a trendek, a minimálban uralkodó bézs-wenge páros, a mediterrán terrakotta szín divat stb.

 

 

Mielőtt letennénk a voksot egy színkonbináció mellett, lássuk milyen szempontokat vegyünk előtte figyelembe. A színválasztást több tényező is befolyásolja:

  • A világos színek optikailag tágítják a teret, magasabbnak és nagyobbnak mutatnak a világos falú helyiségek. A sötét színek kicsinyítik és összenyomják, ami akkor praktikus, ha túl nagy belmagasságú szobát szeretnénk alacsonyabbnak mutatni.
  • A szobák világos/sötét tulajdonságát a helyiség tájolása határozza meg, illetve az ablakok elhelyezkedése és mérete.
  • A színek kiválasztásakor a természetes fények mellett ne feledkezzünk meg a mesterséges világításról sem! Egyes lámpák fénye más színben mutathatja a szobát.
  • Bátran merjünk erősebb színeket is használni, de egyszerre legfeljebb csak 2 hangsúlyos szint válasszunk, ezeket egészítsük ki 2-3 kevésbé dominánssal vagy a főszín árnyalataival.

 

Színek és hangulatok:

 

szinek_sargaSárga: A legvilágosabb szín, mely derűs és tágas hangulatot teremt a helyiségben. Népszerűségét ezeken felül annak is köszönheti, hogy rengeteg színnel kombinálható, legyen az kék, zöld vagy piros.

 

szinek_narancsNarancs: A narancs és a terrakotta mozgalmasságot sugároz, éppen ezért olyan népszerű a mediterrán hangulatú otthonokban. Túl erős, harsány árnyalataikat kerüljük, tompítani természetes anyagok használatával és azok színárnyalataival tudjuk.

 

szinek_pirosPiros: A piros intenzív, melegéget sugározó és cselekvésre ösztönző szín. A túl sok pirosat zöld és sárga színekkel tompíthatjuk. Arannyal kombinálva ünnepies, pompás látványt nyújt.

 

szinek_rozsaszinRózsaszín: A nőiességet, harmóniát jelképezi. Ha nem esünk túlzásba, akkor elkerülhetjük, hogy babaszoba hangultot készítsünk. Pink-fekete-fehér színkombinációt használva modern és stílusos enteriőrt kapunk.

 

szinek_barnaBarna: A barna a melegség és az otthonosság érzését sugározza, túlságos sötét árnyalatai nagy mennyiségben komor hangulatot eredményeznek. Ezt az alap földszínt felhasználva más erősebb színekkel vegyítve egyedi színösszeállítást készíthetünk.

 

szinek_lilaLila: A lila elegáns, nagyon karakteres szín, hatása más színekkel együtt érvényesül a legjobban. Ha szeretnénk egy bútordarabot kiemelni, felhívni a figyelmet különleges formájára, erre a lila kiváló választás lesz.

 

szinek_kekKék: Hűvös és elegáns szín, megnyugtató hatása erősebb a zöldnél. Melegebbé a narancs vagy a barna árnyalatai teszik. A víz jelképe és a frissessége miatt leggyakrabban fürdőszobában használják, konyhában étvágycsökkentő hatása miatt csak megfontoltan alkalmazzuk.

 

szinek_zöldZöld: A hideg és a meleg színek határán helyezkedik el, természetközelivé és kiegyensúlyozottá teszi a szoba légkörét. Sárga vagy barna színekkel otthonosabb, kékkel serkentő, inspiráló hatást vált ki.

szinek_feherFehér: A fehér szoba mindig a tiszta, üde, világos és tágas érzetét kelti. Azért, hogy elkerüljük a steril hatást válasszunk mellé egy különleges másodlagos színt. Kékkel, türkizzel párosítva tengerparti hangulatot varázsol a szobába, élénk sárga vagy pink színnel modern irányba vihetjük az enteriőrt.

 

szinek_feketeFekete: Modern és elegáns hangulatot ad a szobának, de óvatosan bánjunk vele, mert túl sok felületen alkalmazva komor hatást vált ki.

 

 

Bármelyik színt vagy színkombinációt is válasszuk, ha tudatosan döntünk és megfelelő mennyiségben használjuk őket, akkor öröm lesz belépni a szobába. Neked melyik szín a kedvenced?

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük