Dekoráció, diy ötletek

Kreatív tavaszi ablakdekoráció

Az ablakdekoráció attól lesz szép, ha az ablakon átnézve is és kívülről is mutatós. Ha a felhasznált anyagon éppen nem is lehet átlátni, ezzel az ötletes megoldással mégis átjárja a napfény. Igy készült a tavaszi madarak ablakdísz.

Mi az ami sokszínű, könnyen lehet vele dolgozni, olcsó és mutatós dekorációs alapanyag? Ez a dekorgumi, A4-es lapokban árulják sokféle színben, sima és öntapadós hátoldallal. Az öntapadós fajtával picit nehezebb dolgozni, cserébe viszont nem kell a ragasztással bíbelődni (használatakor jól tervezzük meg hová ragasztjuk, mert nagyon nehéz visszavenni, ha már egyszer a felülethez érintkezett a tapadós rész!)

A dekorgumiból készült dekoráció kicsipkézett mintájának köszönhetően átengedi a napfényt és kirajzolódnak a madarak körvonalai. Tartós, ám bármikor könnyen eltávolítható az ablakról és később újra visszaragasztható.

 

szükséges eszközök doboz

 

 

 

 

  • színes dekorgumi lapok (sima hátoldallal)
  • szike/sniccer, éles olló
  • kétoldalú ragasztó

 

lepesrol lepesre doboz

 

 

 

Találjuk ki a mintát, vagy keressünk inspiráló tavaszi képeket növényekről, állatokról. Ha szabad kézzel rajzoljuk fel a mintát, akkor puha ceruzával „előkarcolhatjuk” a vonalakat, így ha rontunk még nem vész kárba semmi. Ha át szeretnénk másolni egy mintát, akkor tegyünk alá indigót és erősen nyomjuk rá a ceruzát, hogy látszódjanak a vonalak.

Ha kész a minta, akkor tegyünk a dekorgumi lap alá egy kemény vágódeszkát és kezdjünk neki a kivágásnak. Határozott kézzel, lassan húzzuk a szikét a vonalak mentén, vigyázva nehogy túlszaladjunk. A sarkokat nem muszáj egyből kivágni, utólag is ki lehet csippenteni a pici ék maradékokat. Ha valahol igazítani szeretnénk egy jó éles ollóval utólag még levághatunk.

Amikor végeztünk a vágással óvatosan fordítsuk meg és több ponton rakjunk rá kétoldalas ragasztó csíkokat. Sokat nem kell rátenni, mert csekély súlyt kell csak tartania. A szélekre és a minta középre elegendő, a lényeg, hogy az ablak síkjára illeszkedjen.

 

tippek trükkök doboz

 

 

 

A dekorgumi érzékeny anyag, vigyázzunk, nehogy megsértsük a felületét ott, ahol azt nem akarjuk. Amikor viszont díszíteni szeretnénk, például fa erezet kialakításakor használjunk karcoló eszközt, ami nem vágja ki, csak mélyedést képez a felületen.

Mindig éles eszközzel vágjuk, mert csak egyszer mehetünk végig a vágási vonalon, különben a vágás széle csúnya lesz. Az utólagos igazítástól néha „kirojtosodik” a széle.

 

inspiráció doboz

 

 

 

 

fiokak2 dekorgumifiokak dekorgumi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük