függönxözési megoldások függöny
Lakberendezés

Függönyözési megoldások: Te melyiket választanád?

Az ablak függönyözésének célja a napfény beáramlásának szabályozása, a betekintés esetleges megakadályozása és nem utolsó sorban a helyiség dekorációja. A cikkben bemutatott függönyözési megoldások között mindenki megtalálhatja a lakásához és saját ízlésének megfelelőt, hiszen kivitelekben, színekben és mintákban nagy a választék. Legyen épp roletta, pliszé, lapfüggöny vagy organza, a jól megválasztott árnyékoló a szoba hangsúlyos lakberendezési eleme lehet.

A függönyözési megoldások kiválasztásánal vegyünk figyelembe néhány szempontot. Ilyen a nyílászáró mérete, alakja, a szoba benapozottsága és a külvilágból való betekithetőség kiküszöbölése (ez utóbbi számos kultúrában nem szempont, hazánkban legtöbbször igen). Szerencsére ma már a különleges alakú (kör, háromszög vagy trapéz) ablakokra sem nehéz megfelelő árnyékolót találni. Ezeket az árnyékolókat az ablakok függönyözésén túl használhatjuk felüregek takarására, díszítésére vagy akár térelválasztásra is. Ha kevés napfény jut be a szobába, akkor világos színű árnyékolókat és függönyöket válasszunk. Kis alapterületű szobába kerüljük a nagyon tarka, nagy mintájú anyagokat.

 

Függönyözési megoldások változatai:

A nyílászáróra egyenként alkalmazott árnyékoló változatok például a reluxa, roletta, raffroló, bambuszroló, pliszé függöny. Több egymás mellett álló nyílászáró csoportos függönyözési megoldására a szalagfüggöny, lapfüggöny és a hagyományos textilfüggönyök alkalmasak. Ennek a nagy felületnek a függönyözésével optikailag térnövelő és nagyvonalú hatást érhetünk el.
 
 

függönyözési megoldások lakberendezés
 
 

Reluxa
A vékony lamellákból álló reluxa a nyílászáróra illeszkedik, a beeső fény mennyiségét a lamellák szögének állításával szabályozhatjuk. Jó fényzárósága mellett előnye, hogy könnyen felszerelhető, modern változatait speciális alakú ablakokra (pl háromszög alakú) is rögzithetők. A reluxa alumínium vagy fa lemezeit elfordítani illetve felhúzni zsinórral, gyöngylánccal vagy motorosan lehetséges. A trendkövető modelleknél a karnis és az alkatrészek színe egyedien kiválasztható, így igazodva a nyílászáró és a szoba színéhez.

Roletta
A roletta lehet áttetsző vagy teljes sötétséget biztosító textíliából, amely a szoba fényszabályozását egy forgó hengerrel teszi lehetővé. A rugós vagy gyöngyláncos kialakítással könnyedén feltekerhetjük vagy leereszthejük. A roletta textíliáinak gazdag választéka segíti, hogy az egyszínű vagy mintás árnyékoló a helyiség arculatához illeszkedjen.

Raffroló
A raffroló, másnéven római roló egyike a praktikus függönyözési megoldások közül, főleg modern lakásokban találkozhatunk vele. Jellegzetessége a vízszintesen elhelyezkedő pálcák. Kialakítható fényáteresztő vagy sötétítő függöny és roló vásznakból egyaránt.

Bambuszroló
Az egymáshoz szövött vékony bambuszlemezeket behúzó zsinór segitségével tekerhetjük fel vagy le. Ázsiai és természetközeli hangulatú helyiségek ideális dekorációs eleme.

Pliszé
Pliszírozott textíliából készülő, harmonikaszerűen záródó belső árnyékoló, amely ablakmélyedésbe, ablakszárnyra vagy a fal síkja előtt egyaránt használható. Mozgatása zsinórral, gyöngylánccal vagy fogantyúval történik.

Szalagfüggöny A szalagfüggöny lamelláinak állításával mindig a kivánt fénymennyiséget engedhetjük be. Praktikussága miatt az irodákban és közintézményekben nagyon népszerű függönyözési megoldás, hiszen nem csak egyenes hanem íves, ferde felületekre is alkalmazható. Összehúzott állapotában a lamellák csak néhány centimért foglalnak el, ezért kisméretű lakásokban térelválasztóként is kitűnően funkcionál.

Lapfüggöny A lapfüggöny a függönyözési megoldások modern variációja. Olyan textilpanelekből álló árnyékoló, amely készülhet fényáteresztő és sötétítő anyagból. A lapfüggöny annyiban különbözik a szalagfüggönytől, hogy nem keskeny csíkokból, hanem szélesebb textíliákból készül. A textil kifeszítve lóg a nyílászáró előtt, alul pedig egy súly húzza le és merevíti a függönyanyagot. A panelek változó szélességűek lehetnek, anyaguk, színük bátran variálható. Az egymás mögé elhelyezett függönypanelek oldalirányban elhúzhatók változatos látványt nyújtva.

Textil függönyök A textilből készülő függönyözési megoldások két fő csoportja a fényáteresztő és a sötétítő függönyök. Anyagválasztékuk igen gazdag, készülnek len, pamutvászon, csipke, selyem, organza, taft, bársony, zsenilia, brokát vagy gyapjú anyagokból. A textil függönyök kiválasztásánál a szép redőzöttség elérésének érdekében az ablak méretének többszörösét kell megvennünk. A népszerű organzánál ez kétszeres anyagmennyiséget jelent, míg sötétítő függöny esetében másfélszeres mennyiséggel számoljunk. A függönyök a mennyezetre rögzített sínen vagy az ablak föltött lévő karnison mozgathatók. Karnis használatánál többféle függöny típus is szóba jöhet: karikás, fém bújtatós, textil füles és a behúzószalagos.

 

függönyözési megoldások és ötletek

 

 

  

  • A függönyözési megoldások mellett az ablakokra ragasztott hő- és fényvédő ablakfóliák az ablak mellett ülők komfort érzetét növelik, hiszen a helyiség kevésbé forrósodik fel és megvédik a bútorokat és kárpitokat a kifakulásától is.
  • Az ablakok alatt gyakran találhatunk radiátort, energiatakarékosság szempontjából az a kedvezőbb, ha hagyjuk, hogy a felszálló meleg szabadon áramolhasson, ezért célszerű a függönyt az ablakpárkányt meghaladó, mennyezeti karnissal a fűtőtest síkja elé engedni.
  • A textilfüggöny választásakor a szoba stílusát vegyük alapul, modern helyiségbe ne válasszunk hangsúlyos bársony függönyt, klasszikus stílusú szobába pedig modern mintás anyagot.
  • Tetőtérben használt fényzáró szövetű roletta esetében minimális fénycsík keletkezik az ablak és a roletta között, ilyenkor teljes fényzárást a tokozott változattal érhetünk el.
  • Spagetti függöny kreativ felhasználásához bátran vágjunk bele szögletes vagy íves mintákat, ezáltal boltíves vagy egyedi vonalvezetésű térelválasztót, átjárót kaphatunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük