hogyan rendezzük be a nappalit? Ülőbútorok elhelyezése, lakberendezési ötletek
Lakberendezés,  Nappali

A nappali ülőbútorainak elrendezési lehetőségei

A nappali az egyik olyan fontos helyisége a lakásnak, ahol a legtöbb időnket töltjük. Éppen ezért bútorainak és funkcióinak igazodnia kell a család igényeihez és szokásaihoz. A szoba domináns eleme az ülőbútor, amely általában szóló kanapé, fotel, pihenőszék, 3-2-1-es garnitúra vagy sarokkanapé. A nappali nagysága, a közlekedési útvonalak és a helyiség funkciói szerint többféle módon rendezhetjük el az ülőbútorokat. Lássuk milyen lehetőségek vannak!

 

 

Középpontban a kikapcsolódás

 

Fókuszpontos nappali
Fókuszpontos nappali

 

A lakosság döntő többségének nappalija egy adott fókuszpontra nézve van berendezve. Ez a középpont bármi lehet, tv-s médiafal, polcos szekrény, szekrénysor vagy kandalló. A régen népszerű szekrénysorba beépített tv helyett ma már a kevés elemből álló, szellősebb szekrénykombináció az elterjedtebb. A kanapé vagy sarokkanapé a fókuszponttal szemben áll, vagy ha kevésbé domináns szerepet tölt be a fókuszpont, akkor oldalt. Ha bensőségesebb hangulatra van szükség, akkor a mobilisabb foteleket fordítsuk a kanapé felé, ha tévézni szeretnénk, akkor pedig afelé fordítva.

 

 

 

Gyerekközpontú nappali

 

Gyerekközpontú elrendezés
Gyerekközpontú elrendezés

 

Ha egyszerre több funkciónak is helyet kell adnia a szobának, akkor csoportosítsuk az igényeket. Legyen a helyiségnek egy felnőtteknek és egy gyerekeknek való része. A gyerekeknek kell a nagyobb mozgástér, ezért lehet az ő térfelük a kanapé és a médiafal közötti szőnyeges rész. Határvonal lehet a dohányzóasztal vagy egy fotel. Ne feledkezzünk meg a tárolásról, biztosítsunk helyet a játékoknak.

 

 

 

 

 Középpontban a társalgás

 

nappali tarsasagi
Társalgó a nappaliban

 

Társaság kedvelők úgy alakíthatnak ki kényelmes és praktikus nappalit, ha inkább több különálló fotellel, ülőbútorral rendezik be a nappalit. Ezáltal bárki bármikor kimehetnek a szobából, nem zavarják meg a többieket.

Ha a helyiség méretei engedik, nagy, kényelmesebb foteleket használjunk, akár személyenkénti vagy két személyenkénti lerakó felületet biztosító asztalkával.

A sarokkanapé nem szerencsés a beszélgetős társasági életnek, mert az egymás mellett ülő emberek eltakarják a távolabbi beszélőt, megnehezíti a szemkontaktust és a kényelmes közlekedést a lerakó asztal és az ülőbútor közötti részen.

 

 

Formális elrendezés

 

nappali formalis
Formális elrendzés

 

A szigorúan egymással szembe állított ülőbútorok konzervatív vagy üzleti jellegű hangulatot eredményeznek. A társalgás mellett másodlagos funkcióként látványos kandallót tervezzünk az ülőbútor mellé, ha szeretnénk oldani a formális jelleget.

A szabálytalan alakú nappalikat a szimmetrikusan elrendezett ülőbútorok egyensúlyba hozzák. Párosan elhelyezett kanapéhoz szintén párosan rakjunk lerakó asztalt, álló lámpát vagy egyéb dekorációt.

 

 

 

 

A bemutatott fő elrendezési lehetőségeken kívül még további számos variáció tervezhető a nappali adottságainak függvényében. A szoba határoló falainak helyzete, a közlekedési útvonalak, a bútorok száma mind-mind befolyásolja az ülőbútorok helyének tervezését. Bármelyik formát is válasszuk, mindig a funkció és a kényelem legyen az első!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük