Praktikus konyha tervezése
Konyha,  Lakberendezés

A praktikus konyha nem luxus!

Egy jól megtervezett konyhában öröm főzni, hiszen minden kézre áll, nem kell felesleges kilométereket gyalogolni főzés közben. Mindennek meg van a helye és ergonomikus a kialakítása. Jól hangzik, ugye? Egy ilyen álomkonyha lehet akár a tiéd is, ha jól figyelsz a részletekre. A praktikus konyha berendezéséhez nem kell nagy vagyon, csak sok jó ötlet!

Elsőként szeretnék mutatni egy átlagos konyhát. A videóban egy kétfogásos ebéd elkészítésén át mutatom be, hogy mennyit kell sétálnia a háziasszonynak, amíg elkészül a főzés. Csak a főbb mozzanatokat mutatom be, a szemléltetésen van a hangsúly.

 

 

Te vajon készen lennél a vasárnapi ebéddel 50 méternyi sétálás alatt? Ha igen, akkor csak azért mert kisebb a konyhád, vagy azért mert praktikusabb? Ha nem, akkor mindenképp olvasd végig a cikket!

A videóban lévő konyha nem éppen a praktikus konyha legjobb példája, pont ezért használtam. Elsőként a legszembetűnőbb, hogy a hűtőszekrény a kamrában kapott helyet. Gyakori megoldás, ha a hűtő nem fér el a konyhai sorban (vagy úgy gondolják, hogy nem fér el) ezért más helyiségbe vagy a konyha másik szegletébe teszik. Pedig gondolj csak bele, mennyi idő megy el a felesleges szaladgálással a hűtő és a főzőlap között, különösen ha még a kamra ajtót is nyitogatni kell.

De akkor hol is van a helye a hűtőnek? Létezik ideális elrendezés? Igen! Korábban már írtam róla, hogy milyen tervezési lehetőségei vannak a praktikus konyha berendezésének. Legyen éppen egysoros, kétsoros, U vagy L alakú konyhád a főzés közben megtett távolságot nem csak a konyha mérete, de a jó vagy rossz elrendezése is befolyásolja.

 

Mit lehetne változtatni a videóban látott konyhán? Íme néhány ötlet:

  • Hűtő helyét a konyhai sorba tenni
  • Megszüntetni a dupla medencés mosogatót, hiszen van mosogatógép is -így plusz munkafelület nyerhető, ami mindig jól jön. A csepegtető tálcára pakolni is lehet, ám ha mindenképp szükséges a dupla mosogató, akkor a medence fölé csúsztatható vágólap lesz a megoldás.
  • Más elrendezést, konyhaszigetet létrehozni. A főzés közbeni járkálást lecsökkenteni a munkaháromszög létrehozásával lehetséges, vagyis a hűtő-mosogató-tűzhely funkciókat kell közel elhelyezni egymáshoz, ami U vagy L-alakú, kétsoros és szigetes konyháknál lehetséges.
  • Elgondolkozni a külön kamra létjogosultságáról. Ha ugyanis sose használt konyhagépekkel és eszközökkel van tele, akkor felesleges helyet vesz el. Megszüntetésével lehetőség nyílna másképpen berendezni a helyiséget.

Külön kamra vagy kamraszekrény legyen?

Ez elsősorban igény és lehetőség kérdése. A kamra előnye, hogy faltól falig és akár padlótól a mennyezetig bepolcozható, ami hatalmas tárolókapacitást jelent. Aki szeret befőzni vagy ritkábban de nagyobb mennyiségben végzi az alapanyagok bevásárlását, annak nagy kincs a kamra, hiszen ennyi minden nem fér el egy kihúzható kamraszekrényben. Különösen a nagyobb méretű konyhai gépek és eszközök nem.

Tippek a praktikus konyha tervezéséhez

Ha a fő funkciók a helyükre kerültek, akkor jöhet a többi „apróság”. Például:

  • Érdemes a mosogató közelébe tervezni az evőeszközös fiókot, hiszen ha bármilyen alapanyag feldolgozásához kezdesz szükséged lesz hozzá késre, kanálra, villára, hámozóra, konzervnyitóra stb. És ha már feldolgozás, aprítás, kicsomagolás máris egy halom hulladék keletkezik, ami rögtön mehet is a mosogatómedence alatti tárolóba.
  • Ugyanígy a főzőlap közelében legyenek a fűszerek és általános élelmiszerek (olaj, liszt, ecet) Ma már szerintem mindenki látott már kihúzható fűszertartó szekrénykét, ami tökéletes erre a célra.
  • Az alsószekrények lehetőleg kihúzhatósak legyenek, mert ezek megkönnyítik a szekrény hátsó, eldugottabb részeinek elérését is.
  • Ha L-alakú lesz a konyha, akkor a sarokszekrényre áldozz inkább többet, hogy ne vesszen kárba a hely. Legyen kigördülő, forgatható fém polcos, hogy maximálisan kihasználd a lehetőségeket.
  • Vedd figyelembe az ergonómiai szempontokat és csak utána rendelj olyan trendi nyíló-csukódó csodaszekrényt, mint amit a magazinokban láttál.

 

Még sok-sok kérdés merülhet fel benned, amit szívesen segítek megválaszolni. Nem kerül semmibe, csak írj egy levelet a problémáddal az info@kezmuvesotthon.hu címre vagy a cikk alatt hozzászólás formájában.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük