ternyero otletek kis lakasba
Hálószoba,  Konyha,  Lakberendezés,  Nappali

Térnyerő ötletek kis lakásokba

Panel, garzon, legénylakás – szűkös, apró terek. Még ha kicsi is a lakás, ez nem jelenti azt, hogy kicsiben is kell gondolkodni. Számos lakberendezési praktika létezik arra, hogy nagyobb életteret nyerjünk magunknak és kényelmes otthonunk legyen akár egy kicsi garzonban is.

A legnagyobb helyet a tárolás veszi el a lakásból. Itt nem csak a ruhákra és cipőkre kell gondolni, hanem az ezernyi másféle tárgyra, ami körülvesz minket a lakásban. Könyvek, szezonális holmik, takarító eszközök, textilek, a „jó lesz még valamire” tárgyakról már nem is beszélve. Éppen ezért a holmik zsúfoltságának csökkentése az elsődleges cél. A felesleges holmiktól meg kell válni, a szezonális vagy ritkán használt dolgoknak pedig egy általános tárolót keresni.

 

tippek trükkök doboz

 

 

 

 

Kis lakásban minden négyzetcentiméter számít, ezért érdemes egy óriási gardrób szekrényt készíttetni, amiben rengeteg minden elfér. A padlótól a menyezetig érő szekrény beépítéssel nagyon sok helyet lehet nyerni. Jó szolgálatot tehet a vákumos tárolózsák a gardróbban, aminek segítségével még helytakarékosabbá válik a ruhák tárolása. Praktikus megoldás az átjárók és közlekedők feletti magas polc beépítése is. Ha nem akarjuk betölteni az egész falat, akkor használjuk csak a fal felső részét, így alatta nyugodtan lehet továbbra is közlekedni.

  • Szezonális dekorációkat (pl karácsonyi vagy húsvéti díszeket) rakjunk műanyag zárható dobozokba. Az átlátszó doboznak köszönhetően a legmagasabb szekrénypolcon is jól látható lesz a tartalma.
  • Ha sok cipőnk van, a ritkán használt párokat tartsuk a dobozában és az elejére ragasszunk egy fotót a cipőről. Ha szükség lesz a cipőre, legközelebb már nem kell keresgélni!
  • A tároló szekrények jobb kihasználtsága érdekében használjunk elválasztó elemeket és kategorizáljuk a holmikat.

 

A hálószobában sok helyet foglal el az ágy, különösen egy franciaágy. Javunkra fordíthatjuk ezt a tulajdonságát, ha ágyneműtartós modellt választunk. Az ágy alatti tárolásra más mód is létezik a felnyitható ágyneműtartón kívül, például a kigördülő fiókok vagy akár az egyszerű műanyag ágy alatti tárolók. Az ágy polcosított fejtámlája is remek pakoló felület lehet a lerakó résszel és a kihúzható fiókkal. Rengeteg könyv, dísztárgy elfér rajta és még az éjjeli lámpa is, így megspórolhatjuk az éjjeli szekrény helyét.

 

Konyhában a legtöbb helyet a mosogató medence alatti szekrényben és a sarokszekrényben veszíthetjük, ha nem használjuk ki a lehetőségeket. A mosogató szekrényébe praktikus a szemetes edényt elhelyezni, vagy tisztító szereknek polcokat kialakítani. A sarokszekrény többé már nem a kihasználatlan helyek egyike, a modern vasalatoknak köszönhetően akár az egész szekrény tartalma kigördíthetővé vált.

 

A helytakarékos nappalihoz válasszunk többfunkciós bútorokat. A kihúzható kanapé ottomán része remek tároló, de nem csak az ágyneműnek. Ugyanilyen ötletes bútor a gurolós ülőke, mely egyben tároló is. További pakoló felületet nyerhetünk dísztárgyaink számára egy kihajtható dohányzó asztallal.

 

 

 

inspiráció doboz

 

 

 

További ötletes megoldásra volna szükség? Kattins a Pinterest albumomra és válogass a jobbnál jobb helytakarékos inspiráció közül.

 


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük