konyha tervezés, konyha berendezése
Konyha,  Lakberendezés

A konyha berendezése: Ötlettől a kivitelezésig

Milyen szakaszai vannak a konyha tervezésnek? Hogyan fogj hozzá? Hogyan kerüld el a buktatókat? Meddig tart egy konyha berendezése? Minden választ megtalálsz, amire a tervezéshez szükséged lesz.

Hová kerül az új konyha?

Minden tervezés onnan indul, hogy milyenek az adottságok. Hová kell beépíteni majd a leendő konyhát? Még csak most épül a ház, a víz és áram helye még változtatható vagy már kész méretű és elrendezésű helyiségbe kell beleférnie. Esetleg most kezdődik egy átalakítás, felújítás és tiszta lappal lehet kezdeni? Nézd meg a lehetőségeidet!

  • Építkezés előtt: a lehető legjobb helyzet, hiszen most lehet kialakítani a konyha kapcsolatát a többi helyiséggel. Most még ki lehet választani, hogy szeparált konyha legyen vagy egybenyitva a nappalival, étkezővel. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az amerikai konyhás nappalinak, akkor azt olvasd el itt.
  • Építkezés közben: ha már állnak a falak, de még nincs kialakítva a víz, gáz, villany, akkor remek lehetőség kínálkozik a konyha testreszabására. Az ebben a fázisban megtervezett konyhához lehet igazítani a csövezéseket, és nem fordítva. Így spórolhatsz is, hiszen nincs fölösleges fúrás-faragás, utólag nem kell bántani a frissen festett falakat. Kész konyhatervekkel már azt is el lehet dönteni, hogy hol milyen villanykapcsolók legyenek, meddig burkoljon a burkoló.
  • Meglévő konyha burkolatokkal, kiállásokkal: kötöttségekkel és kompromisszumokkal járó adottság, különösen, ha bontás nélkül szeretnéd megtervezni a konyhát.
  • Meglévő konyha felújítása bontással: a bontás pénzbe kerül, de ha ez az ára egy praktikusabb konyhának, akkor mindenképpen megéri!

A legtöbb esetben az utolsó verzióból indul a konyha tervezés. Meglévő falak, meghatározott konyhai elrendezés. A bontással némi változtatásra van lehetőség, ezért most a felújítás várható részleteit gyűjtöttem össze.

 

Konyha felújítás lépései

Ha végre elérkezett az idő a felújításra, vannak elképzelések, idő és pénz hozzá, akkor az első lépés a konyhastúdiók látogatása. Kiválasztani a bútor anyagát, színét, stílusát és megtervezni a szükséges bútorok méreteit, kiválasztani a beépítendő gépeket. De milyen bútor típust válassz? A konyhabútor választás útvesztői cikkben ebben segítek eligazodni. Tapasztalatom szerint a megfelelő front és szín (no meg persze az ár) kiválasztása akár hetekig is elhúzódhat, amíg elkészül a végleges terv. Számold hozzá, hogy megrendelés után kb 2-8 hét, amíg elkészül a bútor. Ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy az esetleges bontás, festés kész legyen.

Ha már a kezedben van a végleges terv hívhatod a villany, víz, gáz szerelőt és nekiláthattok a vezetékek új helyének kialakítására. Ha új gép kerül be a konyhába, akkor annak helyét is most kell előkészíteni. Villanysütőnek áramot, mosogatógépnek áramot, víz és szennyvíz csatlakozást kell kiépíteni.

Amint készen van a bontás, vésés jöhet a festés és a falburkolás. Lehet, hogy szükséges lesz még egy javító festésre itt-ott a burkolás után, ez ne érjen váratlanul. Közben letelt a megrendelési idő, végre jöhet a konyha.

A konyhabútor beszerelése a konyha nagyságától és a kiviteltől függően pár óra vagy egész nap. Ha korpuszkészen érkezik a bútor akkor sokkal gyorsabb, mint a lapraszerelt bútort összeállítani. Ha lapraszerelt a bútor akkor összeállítják a alsó-felső szekrények vázait, az alsó szekrényekre rászerelik az állítható lábakat, vízszintbe állítják, kimérik a felsőszekrény helyét, felfúrják a rögzítő csavarokat, felrakják a felsőszekrényeket, helyére kerül a munkapult, belekerül a mosogató és a főzőlap, felkerülnek az ajtók, fiókok, fogantyúk majd végül a beépíthető gépek is a helyükre kerülnek. (A gépek bekötése gyakran szakszervíz feladata a garancia megtartása miatt.)

Ilyenkor is lesz fúrás-faragás? Igen, előfordulhat. Ha a falban valamilyen kiálló elem van, gázcső, egyéb akadály, akkor szükség lehet a bútorokból levágni. Ez a helyszínen elvégezhető, nem bonyolult dolog. Ha tervezéskor bele van minden ilyen probléma kalkulálva, akkor ne érhet olyan meglepetés, hogy „ajaj, a szekrény felfogató pontja éppen a gázcső helyére esik, most mi lesz?” Pontosan erről szól a tervezés, hogy az ilyen esetekre felkészülj és ki tudd védeni. A gázcső helye meghatározott, hogy éppen ne a szekrény sarkához essen módosítani kell a szekrény méretét még megrendelés előtt, esetleg utólag egy ügyes szerelő a gyári felfogatási pontot odébb fúrhatja.

 

Költségkímélő tippek konyha berendezése során

  • Általában tavasszal és nyáron kedvezményes áron adják a konyhabútorokat a nagyobb konyhastúdiók, áruházak. Ilyenkor még akár ingyenes szállítást és szerelést is elcsíphetsz és ezzel 20-40 ezer Ft-ot is megtakaríthatsz.
  • Ha magad csinálod a beszerelést pénz spórolsz rajta, ám ha nincs szerencséd és hitvány összeszerelési mutatót kapsz (pl olcsóbb konyhablokkoknál), akkor sok idegeskedésre is számíthatsz (hacsak nincs a családban egy ezermester!)
  • Minél több a különleges megoldás, annál drágább lesz a konyha berendezése. Vannak olyan részletek, amiken nem érdemes spórolni, mert praktikusabbá teszik a konyhát, de sok apróság csak a megjelenéshez ad hozzá (díszlécek, alu redőny, lábazat világítás stb.)
  • A beépíthető gépek szettben általában olcsóbbak. A 60 cm-es mosogatógép áram és vízfogyasztása nem sokkal több, mint a 45cm-es társáé, viszont lényegesen több edény elfér benne.

Kerüld el a buktatókat!

A bútor megrendelése előtt legyen helyszíni felmérés. Ennek során olyan apróságokra is fény derülhet, amit esetleg te nem vettél észre, de mégis fontosak (nem egyenesek a falak, nem derékszögű a sarok, ajtónyitást valami gátolná stb.) Ezek a problémák konyha berendezése során orvosolhatóak, a ferde falakat és pár centis réseket takaróléccel szüntetik meg.

A legtanulságosabb dolog ilyen összetett kivitelezéskor az, hogy tisztázzuk előre kinek mi a feladata! Az iparosok hajlamosak sajnos arra, hogy másra hárítsák a munkát és egymásra mutogassanak. Ha előre megbeszéljük, hogy kinek a feladata a villanyvezeték vésésének nyomait bevakolni, akkor nem állunk tehetetlenül, mikor a szerelő és a festő egymásra mutogat. Ugyanígy a ki szilikonozza ki a réseket a bútoros vagy a vizes? Stb…

 

Konyha felújítás panelban? Erről is írok majd hamarosan. Addig olvasd el ezt is: Konyhasziget tervezési kalauz

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük