konyhasziget olcsón
Konyha,  Lakberendezés

Konyhasziget tervezési kalauz

 

 

A nagy alapterületű konyhák és az amerikai konyhás nappalik sztárja a konyhasziget. Sokoldalúan használható: lehet munkapult, reggeliző hely és látványos főzősziget is. Gondoltad volna, hogy ha ügyesen tervezik akár egy kisebb konyhában is elhelyezhető, vagy hogy a drága konyhabútor-sziget helyett milyen sok egyszerűbb és olcsóbb megoldás is létezik? Mutatok pár remek tippet a praktikus és egyedi konyhasziget tervezéséhez.

Mielőtt kijelölnéd a konyhasziget helyét a konyhádban, előtte gondold át milyen konyhai műveleteket szeretnél ott végezni. Csupán csak plusz helyre volna szükséged, hogy az ételek elkészítéséhez még több munkalpulthoz juthass? Vagy talán a konyhaszigetre képzelted el a főzőlapot, mert amerikai konyhás nappalid van és fontos, hogy főzés közben is együtt legyél a családdal vagy barátaiddal? Esetleg terveznél e oda mosogatómedencét egy design csapteleppel? És mi a helyzet a reggelizőpult megoldással? Nem is olyan egyszerű dönteni, ugye?

 

 

konyhasziget tervezés

 

 

 

 

Konyhasziget vagy félsziget

A konyhabútorokat a falak mellé egyenesen, L-alakban, U-alakban vagy kétsorosan szokták kialakítani (bővebben erről a Hogyan rendezzük be a konyhát cikkben olvashatsz). A beépített konyhabútorhoz térben álló konyhaszigetet vagy az egyik faltól kiinduló félszigetet tervezhetünk a helyiség nagyságának és közlekedési útvonalainak függvényében. A konyhasziget körül legalább 120 cm-es terület kell a közlekedéshez, ajtónyitáshoz és a kényelmes használathoz. Még ha csak egy fióktalan asztalkát is tervezünk a konyha közepére, akkor is tartsuk be ezt a számot, mert a falak melletti konyhaszekrényekhez is hozzá kell férni valahogy!

 

A konyhasziget céljai

Bármilyen bútort is teszünk egy helyiség közepére, az optikailag és fizikailag is térelválasztóként funkcionál. Egy amerikai konyhás nappaliban egy főzősziget látványos és praktikus térelválasztó is egyben. Tervezésnél az arányok megtartása elengedhetetlen, ne építsünk túl hosszú barikádot két helyiségrész határához, mert elrontja a látványos összképet és feleslegesen megnehezíti a körbejárhatóságot!

Ha kicsi a konyhád és csak plussz munkafelületet szeretnél, akkor már a szokásos 60 cm-es mélységű és 80 cm-es szélességű konyhasziget is nagy segítség lesz. A népszerű főzősziget főzőlappal vagy mosogatóval kialakított sziget mélysége legalább 90 cm, szélessége pedig minimum 150 cm legyen (azért, hogy egy 60 cm-es főzőlap két oldalán legyen elegendő lerakó hely és a forró edények minél távolabb legyenek a konyhasziget szélétől vagy a mosogatómedence melett legyen elég helyünk a pakoláshoz)

Gyors étkezésekhez, kávézáshoz használatos konyhaszigetnél legalább 100-120 cm-es mélységgel számoljunk az imént említett funkciók mellett. A reggelizőpult magassága többféle lehet: hagyományos székkel (ülésmagasság 45 cm), félmagas székkel a konyhasziget normál magasságát használva vagy magasított pulttal és hozzá való bárszékkel (ülésmagasság 45-80 cm között)

 

 

Konyhasziget megoldások

  • Görgős tálalószekrény: kis alapterületű konyhákban a főzés végén bárhová félretolható.
  • Lábakon álló polcos szekrény: kiváló térelválasztó, a nappali felé néző polcokon szakácskönyvek vagy dekorációk is elhelyezhetők.
  • A konyhabútor stílusával megegyező szekrény fiókokkal, ajtóval. A konyhasziget nagyságától függően munkapult, mosogató- vagy főzősziget, reggeliző pult.
  • A pult meghosszabbításával étkezőasztal vagy pihenőpad is tervezhető.
  • Épített konyhasziget téglából, kő vagy fa borítással.
  • Egyedi megoldások: átalakított bútorokból (szinte bármilyen bútorból, csak a képzelet szab határt!)

 

 

konyhasziget ötletek

 

 

 

  • Mindig gondban vagy, ha összegyűlik a család vagy barátok és nincs elég szék? Ha a reggelizőpultot hagyományos magasságú székhez tervezed, akkor ilyenkor egyszerűen bevonhatod őket a kibővített étkezőasztal köré.
  • Ha főzőlap kerül a konyhaszigetre, akkor a szagelszívót nagy teherbírású gipszkartonra rögzítheted. Amennyiben csak munkapultnak tervezed, akkor gipszkartonba épített lámpával vagy mennyzetről lelógó világítással teheted könnyebbé a főzés előkészítését.
  • Sok baráti összejövetelt tartasz otthon? Akkor a konyhaszigetbe épített borhűtő vagy wok főzőpanelnek nagy hasznát veheted, a pultba épített sörhűtőről már nem is beszélve!
  • További ötletes konyhasziget fotókat a Pinterest albumomban találhatsz.

 

 

konyhasziget olcsón

 

 

  

 

 

 

A tervezési szempontok alapján már bárki képes megálmodni egy praktikus konyhasziget megoldást, ami után már csak a kialakítása és persze az örömteli használata marad. Ha hasznosnak találtad a cikket kérlek oszd meg barátaiddal és ismerőseiddel is, ha véleményed vagy tapasztalatod van a konyhaszigetekről, akkor írd meg bátran kommentben!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük