Dekoráció, diy ötletek,  Gyerekszoba

Így készült – Falvédő gyerekszobába

A falvédő szó hallatán jó vagy rossz tapasztalatok juthatnak az eszünkbe. Lehet egy homályos emlékkép egy durva anyagú, csúnya színű és poros textilről, amihez nem volt kellemes nekidőlni gyerekkorunkban. De lehet egy kellemes élmény is vidám mintáról, puha anyagokról és arról a kitörölhetetlen jó érzésről, hogy ezt édesanyánk vagy nagymamánk varrta nekünk. Mire is jó falvédő? Hogyan lehet ma is divatos? Varrtam egyet, megmutatom!

 

 

A falvédő puha, meleg anyagaival megvéd a fal hűvös tapintásától.  Nem lesznek többé nem kívánatos gyermekkéz lenyomatok a falon, irkafirkák. Vidám forma- és színvilágával fejleszti a gyerek fantáziáját, figurái kifogyhatatlan mesetémákat kínálnak. Nem utolsó sorban pedig üde színfoltja lesz a gyerekszobának. Praktikus rögzítéssel bármikor levehető és mosható, antiallergién textilek felhasználásával még az érzékeny gyerekek szobájába is kerülhet.

A világháló tele van sorozatgyártott és egyedi, névre szóló falvédőkkel. Az egyedi mintájú daraboknak megkérik az árát, de aprólékos kézimunkával készült termékeknél ez érthető. Ha viszont nem szeretnél 30-50 ezret kiadni egy szép falvédőért és a varrás sem áll távol tőled, akkor vágj bele te is, készítsd el saját magad! Én kézzel varrtam és varrógéppel, mivel nem vagyok gyakorlott pár hétvégét rá kellett áldoznom, de a munkaigényét leszámítva az internetes ár töredékéből készítettem el (160 x 70-es méretben)! Voltak vidám színű textiljeim, sokféle színű cérna és remek ötletek… Egyedül a rögzítéshez használt tépőzárat, a nagy méretű kék hátteret és a bélés anyagot kellett megvenni.

Tipp: ha nincs otthon színes, mintás anyag, amit használhatnál nézz körül egy használt gyerekruha boltban. Pár élénk gyerekpóló vagy állatmintás ágynemű elég lesz. Ha nincs szíved szétvagdosni őket, akkor irány a méteráru bolt ( de ott előfordulhat, hogy 1 méternél kisebb anyagot nem vágnak le neked)

 

Amire szükség lesz:IMG_9676

  • sokféle színes és mintás textil
  • bélés anyag
  • színes cérna
  • gombostűk
  • olló, mérőszalag
  • tépőzár, vékony fa léc
  • varrótű, varrógép

 

Virágos mezőkön robogó vonatszerelvényt terveztem a falvédőre, a felhőkből kiolvasható betűkkel. Kockás papíron méretarányosan lerajzoltam az elképzelésem és kivágtam a textilekből a minta elemeit. Egyenes öltéssel és díszes cikkcakk öltéssel is varrtam, hol géppel, hol kézzel (apróbb elemeket, kör formát nekem könyebb volt így) A rögzítéshez tépőzárat használtam, melynek egyik felét a szegély hátára varrtam, a másik fele pedig a falra felfúrt vékony léchez lett hozzáerősítve. Nem zörög, nem csúszkál, nem fog éjjel a gyerek fejére esni:) Lehet kis zsebeket is varrni rá, vagy letépőzárazható figurákat, hogy a gyermekednek a JÓ emléke maradjon meg a saját falvédőjéről!

 

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük