Gyerekszoba berendezése csecsemőkortól a kisiskoláig
Gyerekszoba,  Lakberendezés

Gyerekszoba berendezése – Csecsemőkortól iskoláig

A gyerekszoba bútorai együtt változnak a lakójával, ahogy cseperedik a gyerek egyre több és nagyobb méretű bútorai lesznek. A trend, a divat persze bekúszik ebbe a gyakran csöppnyi helyiségbe is, de vigyázzunk, hogy ez sose menjen a biztonság és a praktikum rovására! Kövessd végig milyen bútorokra lesz szüksége egy gyereknek, míg eljut a rácsos ágytól az ifjúsági ágyig.

Akár külön szobába, akár a szülői hálóba érkezik az újszülött már saját bútorokra lesz szüksége. Alváshoz bölcső vagy rácsos kiságy, ruháinak komód vagy szekrény kell. A pipere holmik és játékok tárolására a polc a legpraktikusabb és könyebbség, ha még pelenkázó helyünk is van.

A bölcsőt méretei miatt hamar kinövi a csecsemő, kezdeti időszakban a ringatás és kuckós érzet miatt mai napig népszerű bababútor. Elterjedtebb azonban az állítható matrac magasságú rácsos kiságy, ami 2-3 fokozatban követi a gyerek mozgásfejlődését (fekvés-mászás-járás) Bővíthető típusainál a levehető oldalak átmenetet nyújtanak a kiságy és az ifjúsági ágy között. (Nyaraláskor praktikus összecsukható változata az utazóágy, ami könnyen szállítható, emelő betéttel  újszülött kortól használható)

A babaruháknak nem kell a 60 cm mély szekrény, egy keskeny komód vagy szekrény is elegendő. A komód lehet egyben pelenkázó komód is, létezik átalakítható modell, ami az idősebb korú gyerek szobájában is megállja majd a helyét. Ha nincs elég hely a pelenkázó komódnak, a merev kialakítású pelenkázó lap a rácsos ágyra illesztve biztonságos, kényelmes és mobil megoldást nyújt.

Amikor eljön az idő és le kell cserélni a kiságyat többféle gyerekágy közül választhatunk. Hely függvénye, hogy 80 vagy 90 cm széleset választunk, illetve egy kisebb 160-180-as vagy egyből a 2 méteres ágyat vesszük meg. A gyerekek szeretik a kuckós, biztonságot nyújtó helyeket, egy kétéves elveszik egy 2 méteres ágyban:) Alternatív megoldás a gyerek magasságához igazítható ún. hosszabbíthatós gyerekágy. A puha, szövetes ágyak kedvelőinek a körbetámlás ágy/heverő lehet az ideális, mely akár teljesen egyedire szabható. (Egyedi szövetválaszték, matrac típus, ágyneműtartó stb.) Ebben az átmeneti időszakban az egyszerűbb fa vagy fém keretes ágyaknál is a kényelem és a biztonság a legfontosabb. A magasított oldalfal vagy felszerelhető leesésgátló még az álmában legtöbbet forgolódó gyereket is megvédi a leeséstől.

Helytakarékossági szempontból a kihúzhatós testvér/vendégmatracú ágyak, az emeletes ágyak és a magasított gyerekágyak jöhetnek szóba. A magasított gyerekágyakra létrán vagy lépcsőfokokon lehet felmászni (a fokok tárolásra való alkalmazása még jobban növeli a helytakarékosságot!) Az ágy magasságától függően alacsony játszórész vagy akár tanuló sarok is elfér alatta.

Míg az ágyaknál ilyen sokféle lehetőség felmerült, a többi bútornak inkább csak a mérete és száma változik a gyerek növekedésével. Egyre több tároló felülelet kell a ruháknak és játékoknak, amikor pedig elérkezik az iskolás kor, egy újabb bútornak, az íróasztalnak is helyet kell szorítani. A mesekönyveken túl az újabb tankönyveknek már könyvespolcon a helye, az iskolai felszereléseket fiókokba, színes tároló rendszerekbe rendezhetjük.

A gyerekszoba legyen kicsi vagy nagy, mindig legyen szellős, kényelmes és biztonságos a lakója számára. Hagyjuk a magazin szobák szürke, barna pasztell színeit! Legyünk bátrak, merjük használni a színeket és formákat falakon és bútorokon egyaránt.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük