Lakberendezés

Lakberendezési terv építkezés előtt?

Kép forrása: pixabay.com
Kép forrása: pixabay.com

 

Miért lehet fontos egy alaposan átgondolt tervet készíteni a ház berendezéséről még az építkezés előtt? Miben segít a tervezés, milyen buktatókat kerülhetünk el vele? Megéri e ezzel is foglalkozni, hiszen amúgy is épp elég probléma merülhet fel egy építkezés körül?!

 

Ha tudatos ház építtetők szeretnénk lenni és megóvnánk magunkat a mondástól, miszerint az első házat az ellenségnek, a másodikat a barátunknak és csak a harmadikat építtetjük magunknak, akkor mindenképp előre kell gondolkodni. Legyen már az első ház álmaink otthona! Legyen ez a célunk, mikor a helyiségek elosztásán és a berendezésen gondolkodunk!

Az építészek a telekválasztásnál már javasolják a tervező bevonását, akik útmutatást nyújtanak az igényeink és a megvalósíthatóság között eligazodni. A családmodell és szokások megismerése után kezdetét veheti a ház alaprajzának elkészítése. És itt álljunk is meg egy pillanatra! A ház nem csak főfalak és válaszfalak, burkalotok és bútorok. A ház, amit építtetsz, az otthonod lesz, közösösségi terekkel, kiszolgáló helyiségekkel és közlekedőkkel. A már említett családi szokások és igények adják meg ezen helyiségek egymáshoz való kapcsolódását, tájolását. Ugye nem mindegy, hogy a fürdőszoba a lakás túlsó végén van vagy a hálószoba mellett?

Térszervezés szempontjából kétféle típust különböztethetünk meg, az öblös és a fürtös elrendezést. Az öblös elrendezésnél egy központi térhez kapcsolódik több kisebb leválasztott helyiség, ami tipikusan az amerikai konyhás, egytér otthonok jellemzője. Kis létszámú családnál, ahol a nappaliban zajlik az élet, ez lehet a tökéletes kialakítás. Olyan családoknál, ahol a saját zugba elvonulás az igény a fürtös megoldás a praktikusabb, ahol a közlekedőkből nyílnak az elkülönített szobák.

Ha sikerült felmérni az igényeket, a ház helyiségeinek számát és a köztük lévő térbeli kapcsolatot, mindenképp tervezzük meg az adott funkciókhoz tartozó bútor szükségletet, ami megadja a helyiség tényleges méretét! Ezzel kerülhetjük el, hogy a fürdőszobában a kád elfoglalja az összes helyet és csak egy csöppnyi mosdó fér el, vagy a gyerekszobában nincs elég hely a játékok és a ruhák tárolására, mert akkor hová kerüljön az íróasztal? Célszerű összeírni, milyen bútorokra lesz szükség és azok használatához mekkora helyigény kell. Nem elég, hogy egy szekrény 60 cm mély, az pont eléfér az 1 méteres beugróban, de vajon ki lehet e nyitni az ajtót és ki tudom e venni a legmélyebb holmikat is?

Ezek a támpontok segíthetnek megfogalmazni az igényeidet, ami meggyorsítja a tervezést és lehetővé teszi, hogy elsőre jól működő, praktikus otthonod legyen! Ne kelljen a beköltözés után falat bontani!

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük