beltéri ajtó választás
Dekoráció, diy ötletek,  Lakberendezés

Hogyan válasszunk beltéri ajtót?

Az ajtó a legelső dolog amivel találkozol, ha belépsz egy szobába. A szobáról a legelső benyomást is az ajtó adja, amikor rápillantasz az ajtó felületére és megfogod a kilincset. Egy nagyvonalú szárnyas ajtó előtt állva bizonyára más elvárásaid lesznek a mögötte lévő helyiség berendezéséről, mint egy ütött-kopott társának. Az ajtók árulkodnak a mögöttük lévő szoba hangulatáról! Ha mindent egységes szellemben igyekszel berendezni, akkor most segítek kiválasztani Neked a megfelelő beltéri ajtót. De tartogatok ötleteket arra az esetre is, ha csak egy kreatív felújításra volna lehetőséged!

Az ajtó feladata, hogy lezárjon és elszeparáljon két különálló helyiséget. A szobák funkcióitól függően változik az ajtó mérete és kivitele. Hálószobáknál és ajtóval rendelkező nappali, családi szobáknál 90-100-es ajtókat érdemes használni (hogy a nagy bútorok is beférjenek rajta) addig a kamra és mellékhelyiség ajtónak csupán 75 cm is elegendő. Félig vagy teli üvegezett ajtót célszerű olyan rossz fényviszonyú szobákhoz választani, ahol az intimitás nem elsődleges szempont.

 

Beltéri ajtó fajták:

Hagyományos ajtók:

Lehet egyszárnyú vagy kétszárnyú. A nyitási irány szerint jobbos vagy balos, amit úgy a legkönnyebb megállapítani, hogy a csukott ajtónak azon a felé állva, ahol az ajtópánt van ez a pánt a jobb vagy a bal oldalon van. Ha a pánt jobb oldalon van, akkor jobbos ajtóról beszélünk.

Tolóajtó:

Kétféle tolóajtó megoldás létezik, ami mind látványban, mind kivitelezésben eltérnek egymástól. Ha van szabad falfelület ahová a tolóajtó lapok elhúzhatók, akkor a fal síkja előtti sínen mozgatható az ajtólap. Nagyobb ajtónyílás áthidalására két oldalra tolható vagy egymás elé csúsztathatóak az ajtólapok. A másik megoldás a falban sikló tolóajtók, amik rejtett szerkezetük miatt igazán elegáns megjelenésűek, ám beépítésük nagyobb átalakítást igényel.

 

Harmonika ajtó:

Ha nincs hely ajtónyitásra, se tolóajtóra, akkor a függöny helyett a műanyag harmonika ajtó kerülhet szóba (habár a nyílás 15%-a elvész az összecsukott lamellák helyigénye miatt) Nem a legszebb megoldás, bár sokat fejlődött a kivitele az utóbbi években, rengeteg színben rendelkezésre áll.

Rejtett ajtó:

Titkos ajtó? Izgalmasan hangzik! Frappáns megoldás lehet hálószobához tartozó gardróboknál, fürdőszobáknál vagy rejtett dolgozószobákhoz. Válassz tapétázható ajtót és legyen saját rejtett kuckód a lakásban.

  

Anyagok:

Anyagát tekintve sokféle választási lehetőség kínálkozik, szinte csak a pénztárcán múlik.

  • Dekorfóliás ajtó: olcsó és egyszerű választás, többféle színben megvásárolható, de a felülete sérülékeny és egyedi méretben nem szokták gyártani.
  • „CPL” fóliás ajtó: kicsit drágább, de a felülete strapabíró, egyedi méretben is gyártják.
  • Festett ajtó: vevőrendelésre gyártják egyedi méretben porszórásos technikával, aminek köszönhetően bármilyen színű, tökéletesen sima felületet kapsz.
  • Furnérozott ajtók: az ajtó felületére vékony valódi faanyagot ragasztanak, majd több rétegben lakkozák. A felülete természetes megjelenésű és ellenálló lesz.
  • Tömör fa ajtók: masszív, tartós, természetes megjelenésűek, de vizes helyiségekben használva vetemedésre hajlamosak.
  • Üveg ajtók: leginkább modern enteriőrökbe illenek, az egyedi megjelenés gravírozással vagy gyári homokfúvásos technikával oldható meg.
  • Műanyag: a bejárati ajtók felkapott anyaga, beltéri ajtóknál leginkább harmonika ajtók anyagaként találkozhatsz vele.
  • Vegyes anyagok: Fa-fém betétekkel, bőr betétekkel stb. Különleges és extrém hangulatú helyiségekbe ajánlanám.

 

beltéri ajtó ötletek

 

 

 

Beltéri ajtó választásakor vedd figyelembe a következőket is: kisgyermekes laskásokban a strapabíróbb felületet válaszd, ami jól bírja a karcolásokat is könnyen tisztítható (pl a CPL fóliázott ajtók) Üvegezett ajtóknál pedig lehetőleg biztonsági üveget válassz (vagy utólagosan felragasztható biztonsági fóliát), különösen gyerekszobáknál.

 

Ajtó felújítás kreatívan

Ha nem adatott meg, hogy magad válaszd ki a legdögösebb beltéri ajtót vagy nincs lehetőséged lecserélni a meglévőt, akkor még mindig van remény, hogy ne rontsa el a látványt. Egy kis felújítással is csodákat lehet elérni!

 

 

A legegyszerűbb ajtót is fel lehet dobni egy kis festéssel vagy egy stílusos új kilinccsel. Festhetsz rá mintákat, csíkokat, pöttyöket vagy feliratokat is. Ha táblafestékkel fested le, akkor krétával jópofa gyerekszoba ajtót kapsz vagy praktikus felületet a bevásárló listának a kamrába. Tükörrel díszítve elegáns és hasznos lesz a végeredmény, ha pedig lecserélnéd az üvegbetétet, akkor már mintás ólomüvegben is gondolkozhatsz!

Ajánlom még a strukturált felület kialakítást, ami az egyik kedvencem! Mit szólnál egy kis bőrhöz, csillogó mintás fém felülethez vagy extrém mintákhoz? A Sibu struktúrlemezeket akár az ajtóra is rögzítheted és fantasztikus, egyedi ajtód lehet (unalmas ruhásszekrényre, gardrób ajtóra, bármire)

 

Ugye mennyi érdekes lehetőség jön szembe veled, ha rápillantasz egy ajtóra? Ne hagyd elveszni az első jó benyomást, ami egy szép igényes ajtó adhat!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük