ágytámla diy
Hálószoba,  Ötletvadász

Csodás ágytámla akár sajátkezűleg – Ötletvadász sorozat 4.

Mindig is tetszett az impozáns, textillel bevont ágytámla? Egészen drámai hatást lehet vele elérni egy hálószobában egy stílusos ágytámlával. A baldachinhoz kell a nagy belmagasság és a tágas szoba, de egy szép fejvég egy átlagos méretű szobában sem lesz kirívó, ráadásul ha saját magad készíted még csak sokba sem fog kerülni!

 

Amint körbenézel az ágypiacon, észreveheted a magas, amerikai típusú ágyak népszerűségének növekedését. Ezekhez az ágyakhoz valóban „jár” egy látványos fejtámla is, pont emiatt fejtámla nélkül árulják őket, így magad választhatod vagy épp csinálhatod meg az egyedi ágytámládat. Terveim között szerepel nekem is, hogy készítek ilyet, hiszen százezres/több százezres nagyságrendű is lehet egy ilyen vásárlása.

A fejtámla készülhet fából vagy textilből. Mindkettő barátságos, meleg tapintású anyag, ami kell egy hálószobába. A fa könnyen tisztítható, a textil pedig puha és kényelmes. A Te döntésed melyik érv mellé teszed le a voksodat, vagy választhatod a kettő ötvözetét is!

 

Impozáns ágytámla variációk

Textilből:

  • Hagyományos behúzott minta hálóban rakva
  • Szegecsekkel körberakott
  • Modern stílus vízszintes vagy függőleges behúzásokkal
  • Nem az ágykerethez, hanem a falra rögzített tömött textil
  • Párnázott darabokból kirakott

Fából:

  • Fa fejtámla textil betétekkel
  • Fa fejtámla fém betétekkel
  • Faragott támla
  • Falra rögzített fejtámla dekorációs betétekkel

A felsoroltakon kívül még rengeteg lehetőség létezik, ha például körülnézel a pinteresten. Az anyagválasztáson kívül még a méreten is érdemes elgondolkodni: legyen szélesebb, mint az ágy? Vagy legyen extrém magas, akár a mennyezetig? Amíg a normál méretet nem haladja meg a támla, addig nyugodtan lehet az ágykerethez rögzíteni (így kevésbé marad rés), de extrém magas támlát a súlya miatt már inkább a falra kell rögzíteni.

 

Ágytámla sajátkezűleg

 

 

 

A gomb-behúzós változathoz szükséged lesz egy ágy szélességű és általad meghatározott magasságú vastag farostlemezre, töltőanyagra, strapabíró textilre. Kelleni fog még tű, cérna, olló, vonalzó, filc, díszgomb, tűzőgép (nem irodai!), fúrógép és csavarok.

Attól függően, hogy mennyire szeretnéd keményre a fejtámlát kétféle mód is van a kitömésre. Dönthetsz úgy, hogy 3 oldalán tűzőgéppel rögzíted a textilt a farostra és beletöltöd a tömőanyagot, majd utólag alakítod ki a behúzásokat. Láttam verziókat, ahol ennél a pontnál fúrógéppel csavarok fúrtak a vastag farostba, majd a csavarfejeket a díszgombbal takarták el. Végeredményben egy kicsit puhább lesz az ágytámla.

Keményebb fejtámla készítéséhez vastagabb szivacslap lesz szükséged, amire előre jelölöd a behúzások helyét. Kicsit előkészítheted a lyukak környékét kivágással végül bevonod a textillel. Nekem egyébként ez a második megoldás a szimpatikusabb.

Attól nem kell tartani, hogy csavarozva, szögelve vagy ragasztva lesz a textil, szerintem érdemes helyileg tisztítható ágytámlában gondolkodni. A levehető huzatot egy kész kínszenvedés visszarakni.

 

ágytámla olcsón, diy

 
 
 
 

 

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük