Üvegfestés

Az üvegfestés technikával szinte bármilyen üvegfelületre gyönyörű mintát lehet festeni. Üvegkép, váza, óralap, mécsestartó, lámpabúra – hosszan lehetne sorolni a felhasználási lehetőségeket. Az üvegen átszűrődő fény játéka a színekkel pedig garantálja a gyönyörű végeredményt.

Böngészd végig saját készítésű műveimet:

« A 2 »

A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekintheted, a nyilakra kattintva tudsz tovább lapozni a rengeteg szép üvegtárgy között!

Vissza a FŐGALÉRIÁBA >>>

Szeretnéd megtudni, hogyan születtek az üvegfestéssel készült tárgyak?

Röviden bemutatom, milyen folyamatokon megy keresztül egy átlátszó üveglap, melyből egy színpompás üvegtárgy születik.

eszközök doboz
  • átlátszó üveglap vagy bármilyen üvegtárgy
  • üvegfesték (én mindig oldószeres, átlátszó festéket használok, nem a gyerekeknek szánt üvegmatrcia festéket)
  • kontúrozó (arany, ezüst, bronz és fekete színű)
  • ecset
  • ablaktisztító a zsírtalanításhoz
  • szike, törlőkendő
lepesrol lepesre doboz

Az üvegfestés lépései tulajdonképpen 4 fő részből állnak:

  1. A kiválasztott üvegtárgy előkészítése
  2. Kontúrozás
  3. Festés
  4. Száradás

Amikor síküveget használok, akkor nem kell a tárgyak domborúságával bíbelődni, vagy azzal, hogy megfolyik a festék. Íves üveg több előkészületet igényel. Ha megvan az alap, akkor alaposan megtisztítom és zsírtalanítom, hogy ne legyenek rajta ujjlenyomatok, mindenhol egyformán fogja be a festék. Az előre megrajzolt vagy kinyomtatott sablon mintát az üveg mögé teszem és elkezdem a kontúrozást.

Az üvegkontúrt lassan és egyenletesen adagolva húzom végig a minta vonalain. A kontúr biztosítja, hogy ne folyjon össze a különböző színű festék. Természetesen ha az a cél, hogy átmenetes legyen, akkor kihagyom ezt a lépést. A kész kontúrt hagyom száradni pár órát.

A kontúr száradása után üvegfestékkel elkezdem kitölteni a kontúrok által határolt részt úgy, hogy ne maradjanak ki üres foltok. Imádom a márványozott hatást és a szép színátmenetetek! A színárnyalatokat általában az üvegen keverem ki, éppen ezért sosincs két egyforma kép, mindegyik egyedi:)

A kész tárgyat nagyságától függően akár fél napon át is száradni hagyom.