Üvegfestés

 

Ezzel a kreatív módszerrel a kezdők is bátran nekiállhatnak egyedi üvegtárgyak létrehozásához különösebb beruházás nélkül. Az üvegfestés technikával bármilyen üvegfelületen festhetünk, legyen az dísztárgy vagy mindennapi eszköz. Üvegkép, váza, pohár, óralap, mécsestartó, lámpabúra – hosszan lehetne sorolni a felhasználási lehetőségeket. Az üvegen átszűrődő fény játéka a színekkel pedig garantálja a gyönyörű végeredményt.

 

eszközök doboz

 

 

 

 • átlátszó üveglap vagy bármilyen üvegtárgy
 • üvegfesték (átlátszó vagy nem transzparens, vízzel higítható vagy oldószeres változatban)
 • kontúrozó (különböző színekben és kiszerelésben kapható)
 • ecset
 • ablaktisztító a zsírtalanításhoz
 • sniccer

 

lepesrol lepesre doboz

 

 

 

Az üvegfestés lépései tulajdonképpen 4 fő részből állnak:

 1. A kiválasztott üvegtárgy előkészítése
 2. Kontúrozás
 3. Festés
 4. Száradás, égetés

Aki most barátkozik az üvegfestéssel annak üveglapon érdemes először kipróbálni a festést. Bármelyik hipermarketben lehet olcsón úgynevezett “pattintós” vagy “klipszes” üveg képkeretet venni az egészen kicsi, akár tenyérnyi méretűtől kezdve az óriás, méteres nagyságig. Formára vágott réz vagy ólomkeretes üveglapokat pedig hobbyboltokban árulnak. A síküveget használva nem kell a tárgyak domborúságával bíbelődni, vagy azzal, hogy megfolyik a festék. Ha megvan az alap, akkor alaposan tisztítsuk és zsírtalanítsuk, ne legyenek rajta ujjlenyomatok! Amikor kész, tegyük a megrajzolt vagy kinyomtatott sablon mintát az üveg mögé és kezdjük el a kontúrozást.

Az üvegkontúrt lassan és egyenletesen adagolva húzzuk végig a minta vonalain. A kontúr biztosítja, hogy ne folyjon össze a különböző színű festék. Természetesen ha az a cél, hogy átmenetes legyen, akkor ki is hagyható ez a lépés. Jobb kezesek a motívum bal felső részétől indulva haladjanak jobbra és lefelé, ügyelve, nehogy a kontúr megsérüljön (bal kezesek fordítva). Hagyjuk száradni a kontúrt kb 1 órát.

Nagyobb méretű kép festésénél érdemes tartani a haladási irányt, kisebbeknél követhetjük a színek szerinti kitöltést a világostól a sötétig. Töltsük ki az üvegfestékkel a kontúrok által határolt részt úgy, hogy ne maradjanak ki üres foltok és ne folyjon át a kontúron sem.

Hagyjuk száradni az üvegképet, szükség esetén égessük a tartósság érdekében a festéken feltüntetett hőfokon.

 

Szolo gyumolcstal uvegfestes

 

 

tippek trükkök doboz

 

 

 

 • Ha véletlenül belenyúltunk a kontúrba és elmaszatolódott gyorsan töröljük le fültisztító pálcika segítségével, vagy hagyjuk kicsit megszáradni és utólag sniccerrel óvatosan kaparjuk le.
 • Márványozott hatást vagy különleges színátmenetet érhetünk el, ha az üveglapon “keverjük ki” a színeket és nem keverjük őket homogén színné.
 • Minden festékmárka más egy picit, lehet, hogy ugyanúgy oldószeres mindkettő, de mégsem elegyednek megfelelően egymással. Ezt egy selejtes üvegdarabon próbálhatjuk ki.
 • Aprólékos mintánál vékony ecsettel, nagyméretű képnél nagyobb ecsettel dolgozzunk. Egybefüggő nagy felületnél gyorsan kell haladni és minden irányban kitölteni a mintát, különben foltos lehet a végeredmény, mert a festék viszonylag gyorsan szárad.

 

 

inspiráció doboz

 

 

 

 

Pava faagon uvegfestesRoka uvegfestes