Ólomüveg, tiffany lámpa

Miután elfogytak a festhető üvegfelületek, megismerkedtem egy új technikával, amellyel magam alkothatom meg a tárgyakat: ez volt az ólomüveg és a tiffany technika. Segítségével a gondosan kiválasztott üvegdarabokat formára vágva, rézszalaggal bevonva és összeforrasztva egy új egyedi alkotást tudtam elkészíteni.

A tiffany technikával a lámpákon kívül akár kisméretű használati tárgyak is készülhetnek, fali órák, ékszerek vagy ékszeres dobozok. Modern mintákat használva a mai kor divatos lakberendezési tárgyai lehetnek.

Böngészd végig az ólomüveg technikával készült műveimet:

« A 3 »

A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekintheted, a nyilakra kattintva tudsz tovább lapozni a rengeteg szép üvegtárgy között!

Vissza a FŐGALÉRIÁBA >>>

Szeretnél többet tudni az ólomüvegezésről?

A rendkívül sokféle szín- és mintavilágú ólomüvegből készült ablakok régen a templomok jelképei voltak. A szenteket ábrázoló képek és bibliai jelenetek színezett üvegtáblákból kivágott nagyobb darabokból készültek, melyet azután ólomból készült profilokba rögzítettek. A finomabb részleteket (pl. arcvonások, ruha redők) utólag, festéssel dolgoztak ki.

A színezett üvegből készült nagyméretű képek egyre népszerűbbek lettek a lakosság körében is. A 20. századi amerikai üveges mestereket a középkori ólomüveg ablakok színvilága inspirálta, hogy színezett üvegből egyedi mesterműveket készítsenek a lakberendezésre igényes emberek otthonaiba.

iriszek tiffany uvegkep2

Az újításoknak köszönhetően immár nem csak templomokba készültek bámulatos üvegképek. A korábbi ólomsínes technikával szemben a rézfólia használatával lehetővé vált kisebb és íves felületek létrehozása.

tiffany lampa doboz

A szecesszió korában rendkívül népszerű tiffany lámpa a Louis Comfort Tiffany által kidolgozott technikáról kapta nevét. A lámpabúrához az üvegdarabokat formára vágják, utána rézszalagba foglalják. A kapcsolódási pontokat összeforrasztják, így az üvegdarabok követni tudják a búra ívelt formáját.

Az asztali lámpák formája kezdetben szabályos és szimmetrikus volt, majd egyre bonyolultabb alakot öltött.

 

lepesrol lepesre doboz

Röviden bemutatom, hogyan készülnek az ólomüveges alkotások:

1. Első lépésként megtervezem az egyedi sablont, a kép mintáját
2. A minta alapján kiválasztom a felhasználandó üveglapok színét
3. A sablon alapján vágom az üvegdarabokat
4. A kivágott üvegdarabokat megcsiszolom, ezzel tompítom az üveg éles széleit és eltüntető az apróbb méretbeli eltérés a mintától
5. A csiszolt élű darabokat egyesével öntapadós rézfóliával körbevonom és a minta szerinti helyére tesszem
6. A szorosan egymáshoz illesztett elemeket összeforrasztom
7. A kész forrasztást igény szerint lehet patinázni, majd fixálom a patinát

Az így készült munkák aprólékos, időigényes folyamatokon mennek keresztül, ezáltal növelve az elkészült tárgy értékét.