Ólomüveg, tiffany lámpa

 

A rendkívül sokféle szín- és mintavilágú ólomüvegből készült ablakok az idők során a templomok jelképeivé váltak. A szenteket ábrázoló képek és bibliai jelenetek színezett üvegtáblákból kivágott nagyobb darabokból készültek, melyet azután ólomból készült profilokba rögzítettek. A finomabb részleteket (pl. arcvonások, ruha redők) utólag, festéssel dolgoztak ki.

A színezett üvegből készült nagyméretű képek egyre népszerűbbek lettek a lakosság körében is. A 20. századi amerikai üveges mestereket a középkori ólomüveg ablakok színvilága inspirálta, hogy színezett üvegből egyedi mesterműveket készítsenek a lakberendezésre igényes emberek otthonaiba.

 

iriszek tiffany uvegkep2Az újításoknak köszönhetően immár nem csak templomokba készültek bámulatos üvegképek. A korábbi ólomsínes technikával szemben a rézfólia használatával lehetővé vált kisebb és íves felületek létrehozása. A középületek és szállodák után a lakások és irodák díszítésében is megjelent.  A táblákat úgy helyezték el, hogy a legjobban kihasználják a természetes fényeket és a helyiség ragyogó dísze legyen. A stílusos lakberendezés jegyében az ajtók és ablakok kedvelt díszítő technikája lett. Segítségével a tömeggyártott bútorok egyedivé váltak a változatos minta és színvilágú üvegbetétek miatt.

 

 

 

 

 

tiffany lampa doboz

 

 

 

A szecesszió korában rendkívül népszerű tiffany lámpa a Louis Comfort Tiffany által kidolgozott technikáról kapta nevét. A lámpabúrához a gondosan kiválasztott üvegdarabokat formára vágják, utána rézszalagba foglalják. A kapcsolódási pontokat összeforrasztják, így az üvegdarabok követni tudják a búra ívelt formáját.

Az asztali lámpák formája kezdetben szabályos és szimmetrikus volt, majd egyre bonyolultabb alakot öltött. A minták díszesebbé váltak, virágos bordűrök és természetből vett motívumok jelenetek meg. A színek használatánál figyeltek arra, hogy barázdált üvegből készüljön az égbolt vagy épp hullámos legyen a víztükör és a szitakötő szárnya. Fontos tervezést igényel, hogy a színes üvegdarabokat milyen fényforrás világítja meg; szórt fény éri vagy közvetlen fényforrással, izzóval világítják meg. Ezáltal ugyanis megváltozik az üveg színe és más árnyalatban mutatja magát.

A tiffany technikával akár kisméretű használati tárgyak is készülhetnek, órák, ékszerek vagy ékszeres dobozok. Modern mintákat használva a mai kor divatos lakberendezési tárgyai lehetnek.

 

 

lepesrol lepesre doboz

 

 

 

1. Első lépésként válasszuk ki a lámpabúra formáját vagy tervezzünk egyedi sablont
2. Tervezzük meg a mintát és rajzoljuk fel a búra sablonjára
3. A sablon alapján vágjuk ki az üvegdarabokat ólomüvegből
4. A kivágott üvegdarabokat megcsiszoljuk, ezzel tompítjuk az üveg éles részeit és eltüntetjük az apróbb méretbeli eltéréseket
5. A csiszolt élű darabokat egyesével öntapadós rézfóliával körbevonjuk és a minta szerinti helyére tesszük
6. A szorosan egymáshoz illesztett elemeket összeforrasztjuk
7. A kész forrasztást igény szerint patinnázzuk, majd fixáljuk a patinát

 

 

inspiráció doboz

 

 

 

Art deco tiffany lampaPillango tiffany lampaoszi level tiffany lampa