munkahelyi pihenőszoba
Lakberendezés

Munka közben pihenni? Irány a munkahelyi pihenőszoba!

A munkahelyünk sokszor a második otthonunk. Ismerős helyzet, ugye? Hétköznapjaink nagy részében a munkahelyünkön tartózkodunk, ezért fontos életterünkké válik az irodai környezet. A sok munka közben a szusszanásnyi szünet helyét sokszor a sivár teakonyha vagy szegényesen berendezett ebédlő adja. Szerencsére ma már számos olyan intézmény, cég és nagyvállalat akad, ahol úgynevezett pihenőszobát alakítottak ki az elcsigázott dolgozóknak. Lássuk, milyen tervezési szempontjai vannak egy munkahelyi pihenőszoba berendezésének!

Rengeteg kutatás bizonyította már, hogy az inspiráló munkakörnyezet pozitívan befolyásolja a dolgozók teljesítményét. Az esztétikusan berendezett és ergonómikus irodai helyiségek növelik a hatékonyságot, de ezeken túl érdemes egy komfortos közösségi helyet is leválasztani, ahol a rövid pihenő után mindenki újult erővel folytathatják a munkáját.

Bizonyára találkoztál már a világhírű internetes-kereső vállalat színes, interaktív munkahelyi pihenőszobájának képével? A vidám hangulatú helyiségben a komfortos ülőbútorokon kívül egyéb extra elemeket is elhelyeztek, mint a biliárd asztal vagy épp a csúszda. A felnőtt-játszóházra emlékeztető térben minden berendezési elem a dolgozó feltöltődését szolgálja.

De nem kell ennyire elrugaszkodni, kisebb helyen és alacsonyabb költségvetésből is remek munkahelyi pihenőszoba alakítható ki.

 

Tervezési szempontok:

 

  • Milyen a munkahely arculata, stílusa?

Egy munkahelyi pihenőszoba berendezése összetett feladat, hiszen a helyiség arculatának meghatározásában a dolgozók igényeit, a közízlést és a cégfilozófiát is figyelembe kell venni. A munkatársak kikapcsolódására szolgáló helyiségnek, olyannak kell lennie, ahová szívesen vonulnak el, ahol komfortosan érzik magukat.

 

  • Kik fogják használni?

Mindig a helyiséget használó emberek igényei szerint kezdjünk neki a kialakításnak. A berendezett bútorok és kiegészítők a dolgozók stílusát tükrözze (ne a főnökségét). Fontos, hogy a szoba nagysága igazodjon a munkatársak látszámához, ne legyen túl szűkös a helyiség. A berendezés lehet visszafogottabb, konzervatívabb vagy épp laza és fiatalos.

 

  • Milyen bútorokkal rendezhetjük be?

A fiatalos stílusban berendezett munkahelyi pihenőszobában általános megoldás a babzsák vagy más padlószinthez közeli ülőalkalmatosság. A hagyományos fotelnél és a kanapénál az ülésmagasság általában 35 cm, amihez egy kényelmes 50-55 cm ülésmélység tartozik. Az ülőbútor stílusa nem csak a formavilágát befolyásolja, de a párnázottságot, kényelmi komfortot, a karfa és a hátrész magasságát is. A minimálba illeszkedő modellek alacsony karfával és háttámlával formálisabb ülést tesznek lehetővé, míg az öblösebb, párnázottabb modellekben relaxáló testhelyzetet is felvehetünk. A teljes ellazulást a dönthető támlás fotelek vagy pihenőszékek teremthetik meg, a masszírozó funkcióval rendelkező modellek feszültségoldó hatását még jobban fokozza a beépített hangszórókból szóló kellemes, nyugató zene hallgatása.

A különféle szórakoztató játékok, mint a biliárd vagy a csocsó a kikapcsolódást segítik, de egyben a csapatszellem építésére is kiválóan alkalmasak.

A dolgozók kényelmét egyéb kisbútorok, kávézó asztalok és székek szolgálhatják. Dekorációnak inspiráló poszterek, fotómontázsok kerülhetnek a falra. A hangulatot otthonosabbá tehetjük sokféle zöld növénnyel és egy nyugalmat árasztó, dekoratív akváriummal.

 

  • Milyen anyagokat használjunk?

Az ülőbútorok borító anyaga ilyen közösségi helyeken nagy igénybevételnek van kitéve, nagy felületük hangsúlyosak az adott helyiségben. A kárpitozáshoz erős bútorszöveteket használjunk, például velúrt, buklét, vagy bőrt. A szín és az anyag választásánál gondoljunk a könnyű tisztíthatóságra.

 

  • Milyen színeket alkalmazzunk?

A munkahelyi pihenőszoba bútorzatának megtervezése mellett elsősorban a színeket és a felületi struktúrákat használhatjuk a felfrissülést elősegítő hangulat kialakítására. Nézd meg egy korábbi cikkemet (Színek a lakásban), hogy tudd, melyik szín hogyan hat az emberek hangulatára!

 

lakberendezés inspiráció

 

 

munkahelyi pihenoszoba

 

 

A munkahelyeken a közösségi terek kialakítása nagy gondosságot igényel, ergonómikus és stílusos berendezésük legalább olyan fontos, mint az irodai berendezés. Egy megnyugató, inspiráló hangulatú közös helyiség arculata lehet egyszerűbb, a közízlésnek inkább megfelelő, vagy extravagáns és szokatlan elemeket tartalmazó. A visszafogottabb hangulatot különlegesebbé az egyedi anyagok és az apró részletek használatával tehetjük. Az extrém megoldásoknál tarsunk szem előtt, hogy hamar veszíthetnek vonzerejükből. Ami ma még jópofa és eredeti, idővel elcsépelté válhat. Legyen az időtállóság és a kényelem a fő tervezési szempont és akkor öröme lesz mindenkinek benne!

A munkahelyi pihenőszoba inspiráló képét ezzel a montázskészítő segítségével készítettem.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük