lakberendezési tervezés kézművesotthon.hu
Lakberendezés

Lakberendezési tervezés menete – avagy mi van a bútortologatáson túl?

A lakberendezés is egy szakma, amiről sokan tévesen azt hiszik, hogy ez nem egyéb, mint holmi bútortologatás, játék a színekkel és drága tárgyak ajánlása. A tévében is gyakran látni olyan amerikai műsorokat, amik sajnos ezt a sztereotípiát erősítik. Bemegyek a tervező egy lakásba, látványosan szétvernek egy gipszkarton falat, átfestetik a konyhabútort barnáról fehérre (vagy épp fehérről barnára) kirámolják a szobát, visszatesznek két ülőbútort és pár dekorációt és voila! Az üres tér valóban nagyobbnak tűnik, az előtte-utána képeken tényleg szebb a szemnek a szellős elrendezés és az új falszín…De tényleg csak ennyi volna az egész?
Úgy döntöttem részletesen leírom, hogy milyen lépésekből áll egy lakberendezési tervezés, amitől praktikus és élhető lesz a lakás.

A tervezés menetének középpontjában mindig a megbízó áll, az ő igényei, életritmusa, stílusa kell hogy megjelenjen a lakásban (és nem a tervezőé). Lássuk a lépéseket:

 

1. Ingatlan adottságai

A tervezési feladat első lépése a meglévő ingatlan bejárása. Még jobb, ha már az építészeti tervezés és a lakásépítés fázisában lehet bekapcsolódni (Erről már korábban írtam: Lakberendezési tervezés építkezés előtt) Átalakítandó lakás esetében pedig az adottságokat kell a lehető legjobban kiaknázni. Ehhez szükséges tudni, hogy az ingatlan hol van, milyen a környezete, tájolása, milyen kötöttségeknek kell megfelelni. Kötöttségek például a külső homlokzati kép, a strangok helyének és a belső tartó falaknak a megtartása. A lakókörnyezet a berendezési stílus kiválasztásában kap szerepet, hogy megőrizzük az autentikus hangulatot. Furcsán venné ki magát például egy 6. emeleti panelben a mennyezetig érő faragott kőoszlop márványpadlóval vagy egy falusi villában egy high-tech nappali, ugye?

A felmérési alaprajzban szerepel a lakás összes fala, nyílászárója, strangok, kémények helye, lépcsők, szaniterek és beépített bútorok. Fontos döntés, hogy csak átalakítás lesz vagy teljes felújítás falak mozgatásával, villamos hálózat bővítésével, vízvezeték cserével? Olyankor jobban szárnyalhat a fantázia. Kisebb átalakításkor jobban meg van kötve az ember keze, ha például funkciókat akar változtatni.

 

2. A családmodell

Az igényfelmérés másik fontos összetevője a családmodell. Szokták mondani, hogy a lakberendező olyan mint egy pszichológus: bele kell látnia a megbízó lelkébe, hogy akár a kimondatlan vágyait is meg tudja valósítani. Kétség kívül egy erős bizalmi viszony kell a lakberendező és a tulajdonos között, hogy olyan elképzeléseket is meg tudjon/meg merjen osztani, amik segítik majd a tervezést és a tökéletes végeredmény elérését. Kell, hogy ki merjen mondani a megbízó olyanokat, hogy szereti tévézés közben feltenni a lábát az asztalra, hogy szeret a wc-ben olvasni vagy hogy azért szeretne második mosdót, mert szeretné abban áztatni a fehérneműit…Igen, ezek intim dolgok, de ha ezek az apróságok tudatosan betervezésre kerülnek a lakásba, akkor lesz igazán személyre szabott és otthonos a kész munka.

Érdemes a „kik lakják, mivel foglalkoznak, mi a hobbijuk” kérdéseken túl kitérni a napirendre, szokásokra. Az elképzelések feltérképezésekor a „mi tetszett eddig a lakásban és mit kéne változtatni” kérdések is sokat segíthetnek. Ha nem sürget az idő még egy alaprajzot a felhasználói szokásokról is érdemes készíteni, ami sokféle problémát feltárhat.

 

3. Koncepció

A lakberendezési tervezés vezérvonala mindig egy stílus, egy hangulat, egy életérzés. Akkor válik egységessé a lakás, ha ez a koncepció minden helyiségben visszaköszön. Ez nem azt jelenti, hogy ugyanaz a falszín vagy bútorcsalád kell minden szobához. Inkább azt, hogy egy színharmónia, egy konkrét tulajdonság (pl.: sok fa használata / sok csillogó anyag / csak szögletes formák / csak kerek formák stb.) jelenjenek meg több helyen.
Ide tartozik még a megtartandó bútorok koncepcióba illesztése is.

 

4. Anyagi háttér

Egy nem elhanyagolható téma a lakberendezésre fordítható anyagi keret. A tudatos tervezés pénzügyileg is kifizetődő, megkímél a felesleges költekezéstől és lehetőséget nyújt a szakaszos átalakulásra. Ugyanis ha megvan a koncepció, a várható végeredmény, akkor amint pénz áll a házhoz, lehet folytatni a további berendezést. Nem kötelező az utolsó gyertyatartóig mindennek a helyén lennie, hogy jól működő otthont kapj.

 

5. Vázlattervek

Az igényfelmérés után többféle térszervezési vázlatterv készül, ami a lakáson belüli funkció kiosztás mutatja be. A lakberendezési tervezés következő pontjára csak azután lehet tovább lépni, ha elkészül a megfelelő koncepció a lakás helyiségeinek és bútorcsoportjainak beosztására.
Tipp: Egy amerikai konyhás nappalit sokféle képen be lehet osztani attól függően, hogy a konyha, az étkező és a nappali funkciók milyen arányban vannak egymáshoz képest. Dominálhat csak a nappali rész, míg a konyha kicsi és az étkező rész csak a konyhasziget részeként jelenik meg. Vagy lehetnek azonos méretűek egymás mellett sorban, háromszög modellben vagy épp elszeparálva egymástól. Mindegyik megoldás különböző életvitelű emberekhez illik, éppen ezért mindegyik lehet jó megoldás!

 

6. Lakberendezési alaprajz

A részletek megbeszélésekor körvonalazódik a szükséges bútorok típusa, stílusa, színe. A berendezési alaprajzban minden bútor a helyére kerül, betartva az ergonómiai szabályokat. Minden bútorhoz tartozik ergonómiai méret szabály, ami abban segít, hogy kényelmesen használható legyen. A méretek betartásával elkerülhetők az olyan helyzetek, hogy nincs elég hely leguggolni a szekrény elé és kivenni a legmélyebben lévő holmit, vagy épp teljesen kitárni egy ajtót, esetleg kihúzni valamilyen fiókot, mert az egy másik bútorba ütközik. A kész alaprajzon jól látszanak az egyes bútorcsoportok megközelítési lehetőségei, térbeli dominanciája is.

 

7. Végleges terv

A végletes változatban kereskedelemben kapható konkrét termékek és egyedi bútorok kapnak helyet, kiegészülve csodás látványrajzokkal, falnézetekkel. A tervezési dokumentáció része szokott lenni a bontási-építési alaprajz, burkolatterv, mennyezet terv (ha új álmennyezet is lett), gépészeti és világítási terv. A hangulat montázsokon pedig az egyéb részletek is bemutathatóak, mint a dekoráció, lakástextilek és a színtervek.

 

A lakberendezési tervezés akkor jó, ha a terv időtálló, otthonos és praktikus. Megjelenik benne a megbízó személyisége, stílusa a pillanatnyi trendeken kívül áll és képes a változásra. Gondolni kell a jövőre, ami ma még tetszik, lehet hogy egy év múlva már nem fog. Különösen gyerekszobákra érvényes a változásra való felkészülés. Ma még csak óvodás, aki kis ágyban alszik, de gyorsan eljön az idő, mikor iskolás lesz és kellene egy sarok az íróasztalnak. Tervezd Te is tudatosan az otthonod!

Tarts velem és iratkozz fel a hírlevelemre!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük