husveti ajtodekoracio diy
Dekoráció, diy ötletek

Húsvéti ajtódekoráció lépésről-lépésre

Egy fonott koszorút nem csak egyféleképpen lehet feldíszíteni! Megmutatom a húsvéti ajtódekoráció három lehetőséges variációját, hogy miként tudsz ünnepi megjelenést adni a gyorsan elkészülő vesszőalapnak. Kövesd végig a lépésről-lépésre videót, meglátod, milyen egyszerű lesz!

 

Az erkélyünk előtt álló fűzfát időről-időre mindig meg kell metszeni, hogy ne nyúljon be a tetőnk alá. A levágott ágak utolsó félméteres, nem túl elágazó, még hajlítható végét szoktam felhasználni kreatív célokra. A hullámos faágakat még frissen könnyű megnyúzni, alatta csodaszép hófehér farészek bukkannak elő. Épp olyanok, mint amit a lakberendezési áruházakban árulnak (de ugye így ingyen van!)

A másik lehetőség, hogy a hajlékony ágakból kis koszorút készíts. Készítettem már őszi koszorú változatot levelek nélkül, de most éppen a friss levélrügyes állapotában vágtam le az ágakat, így azok is a húsvéti ajtódekoráció részét képezik. A pici levélkék ugyan idővel kissé elhervadnak, de nem fognak lehullani és továbbra is zöldek maradnak.

diy húsvéti dekoráció

 

 

húsvéti ajtó dekoráció sajátkezűleg

 

 

 

 

  • hajlítható fűzfa ágak
  • só-liszt gyurma
  • akrilfesték, ecset
  • ragasztó (ragasztópisztoly)
  • színes papír, olló, vatta

 

húsvéti dekoráció házilag lépésről-lépésre

 

 

 

húsvéti dekoráció csináld magad

 

A faágakat készítsd elő, vágd le a felesleges elágazásokat. Csinálj egy kört vagy ellipszist úgy, hogy az ágát végét visszahajlítod és egy kicsit ráfonod. Nem baj, ha nem sikerül tökéletes kört csinálni elsőre, menet közben nagyon jól alakítható a koszorú. Körből is tudsz ellipszist, tojásformát és fordítva is csinálni. Jöhet a következő ág, amit próbálj meg a vastagabbik végével belebújtatni és körbefonni az első ágkarikával. Addig ismételd az új ág hozzáfonását, amíg kell vastagságú koszorúalapot kapsz.

Az aktuális koszorút mindig forgasd, ne ugyanott kezd mindig a hozzátoldást, mert akkor nem lesz egységes vastagságú mindenütt. Lesznek elvékonyodó és túl vastag részek. Túl vékony részekhez nehéz vastagot kapcsolni, mindig a közepes vastagságú részekhez próbáld belefűzni az új ágat. Ha túl laza a koszorú, könnyebben szétesik, ha túl szoros, akkor nehezebb belefűzni a kapcsolódó ágvéget. Ne izgulj, nem olyan bonyolult, már a 3-4. ágnál érezni fogod, hogy mennyire kell erősen!

Ha készen van a koszorú alap, akkor kezdődhet a díszítés. Bármit rá tudsz ragasztani: dekorgumi, levegőre száradó gyurma, só-liszt gyurma, papírdísz, amit csak el tudsz képzelni.

Én a só-liszt gyurmát és a papírdekorációt választottam. A só-liszt gyurmához egyenlő mennyiségű (finomszemű) só és liszt keverékéhez annyi vizet adj, hogy formázható, nem túl ragacsos tésztaszerű anyagot kapj. Olajat én nem szoktam bele tenni, mert amikor megavasodik, később büdös lesz tőle a dekoráció is. Hagyni kell kiszáradni szabad levegőn, vagy sütőben alacsony hőfokon pár órát sütni. Amint kikeményedik és hófehér lesz, akril festékkel befestheted.

A só-liszt gyurmából apró tojásokat formáztam és különböző pasztell színűekre festettem. Az akril festék gyorsan szárad, ezért hamar felhasználhatóak a kész tojások, amiket ragasztópisztollyal vagy technokollal a húsvéti ajtókoszorú alapjára tudsz ragasztani. Rakhatod őket szétszórtan a körív mentén vagy egy halomba, szerintem ez ízlés kérdése, nekem mindkettő megoldás tetszik.

A nyuszis változatnál vastagabb színes papírból/kartonból vágj ki egy nyuszi formát, vattából ragassz rá farkincát és így rögzítsd a koszorúra. Hagyd megszáradni, majd masnival, szalaggal, damillal rögzítsd fel az ajtóra. Voilá! Kész is a sajátkezűleg készített húsvéti ajtókoszorú.

 

Segítségül nézd meg a lépésről-lépésre videót:

 

 

Ha már készen vagy az ajtó díszítéssel, akkor ne hagyd abba, és készíts az ablakba is húsvéti díszt. Mutatok egy gyerekekkel is elkészíthető papírnyuszi mozaik dekorációt is! Ha elkészítetted őket, akkor várom szeretettel a végeredményről készült fotókat az info@kezmuvesotthon.hu emailre, vagy akár a Facebookra. Másik hagy gyönyörködjenek a Te munkádban is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük