Hogyan rendezzük be a konyhát? Lakberendezési tippek!
Konyha,  Lakberendezés

Hogyan rendezzük be a konyhát?

A konyhabútor elrendezését az alaprajzi adottságok befolyásolják, a konyha mérete és alakja alapján többféle módon építhetjük be a konyhaszekrényeket. Mindenesetre bármelyik elrendezést is választjuk, a technológiai sorrendet tartsuk szem előtt, hogy nem csak szép, de praktikus konyhánk legyen. Ime a lehetséges berendezési lehetőségek!

A mai konyhák három alappillére a hűtő, a vízcsap és a tűzhely. Ezek térbeli kapcsolata adja a konyha berendezésének alapját, amit a többi konyhai eszköz és szekrény egészít ki. A konyha elrendezése tehát lehet:

  • Egysoros
  • Kétsoros
  • Sziget elrendezésű
  • L-alakú
  • U-alakú

Az egysoros konyha helyigénye több, mint három méter, hiszen a technológiai sorrend szerint minden fő modul (hűtő, vízcsap, tűzhely) után pultfelület következik. Ha nem áll rendelkezésre egybefüggő falfelület, akár meg is szakítható a sor, de ezáltal tovább növeljük a főzés során megtett utat.

A kétsoros formánál lehetőség nyílik a munkaháromszög alkalmazására, amivel kényelmesebbé válik a konyhai munkavégzés, hiszen lerövidíti a modulok között járkálás távolságát. Ezt a típust csak olyan alaprajznál alkalmazhatjuk, ahol a konyha szélessége több, mint 240 cm. A két szembeállított pult között ugyanis helyet kell hagyni az ajtónyitásra és a kényelmes hajolgatásra. Ezt a formát választva a berendezési varációk száma megnő, jobb helykihasználtságot érünk el vele.

 

konyha elrendezes ketsoros
Kétsoros konyha elrendezése
konyha elrendezes  L alak
L-alakú konyha

 

Ha a helyiségben két egymásra merőleges falszakaszunk van, akkor L-alakban megtörhetjük a konyhasort. Az L-alakú konyha minimális helyszükséglete 230×280 cm. Nagyobb alaprajzú konyhánál akár U-alakba is fordíthatjuk a szekrénysort, mellyel további pultfelületeket nyerhetünk. Az U-alakot akár asszimetrikusra is tervezhetjük, ha a helyiség adottségai úgy kívánják.

A szigetkonyha kialakításnál a tér közepében, vagy a faltól benyúlóan egy konyhapult áll. Többnyire tűzhely kerül a szigetpultba, mellyel látványos konyhaképet alakíthatunk ki. Az ételkészítés hangulatát tovább növelhetjük, ha a szigethez étkezőpultot kapcsolunk.

U-alakú konyha
U-alakú konyha
Szigetszerű elrendezés
Szigetszerű elrendezés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük