Galéria nappaliban- lakberendezési ötletek
Lakberendezés,  Nappali

Galéria nappaliban – Amit a galériákról tudni érdemes

Ahogyan az amerikai konyhás nappalinál egy légtérbe kerül a konyha-étkező-nappali funkció, ugyanúgy a galériával rendelkező helyiségben is egy légtérbe kerül a nappali és a fölötte elhelyezkedő galéria területe. Tekinthetünk rá úgy, mint a nappali függőleges térnövelő eszközére. Ha a helyiség belmagassága lehetővé teszi, akkor így plussz életteret nyerünk egy galériás nappali tervezésével.

 

Galéria nappaliban – Mekkora legyen a galéria magassága?

A galéria olyan praktikus térnövelő megoldás, amely a kis alapterületű, nagy belmagasságú garzonok és a látványos loft lakások mellett az impozáns luxusvilláknál is megjelenik.

A helyiség belmagassága határozza meg a nappali galéria használhatóságát. 4 méternél nagyobb belmagasságnál teljes értékű galériát rendezhetünk be. Fontos szabály, hogy alatta legalább 2 méteres magasság legyen ahhoz, hogy a kényelmes mozgásterünk megmaradjon. Attól függően, hogy a galéria és a mennyezet között mekkora térrész keletkezik járható vagy fekvő galériáról beszélhetünk.

A luxusvillák és loft lakások galériái mindig a mozgalmasságot és látványosságot célozzák meg, nem feltétlenül a plussz négyzetméter kihasználása a hangsúlyos. Gyakran láthatunk míves korláttal kerített körgalériát vagy a nappali fölé szigetszerűen benyúló területet. Az ilyen járható galériákon házi könyvtárak, olvasósarok, dolgozósarok vagy gyűjtemények kaphatnak helyet. Ahol nincs elég magasság ahhoz (170-180 cm), hogy kényelmesen járni lehessen, oda alvó galériát célszerű tervezni.

 A minigarzonok esetében az okos helykihasználás miatt építenek galériát, hiszen ahol minden centi számít, ott aranyat ér a plussz pár négyzetméter. Sok esetben úgynevezett fekvő galéria lesz belőle, hiszen egy franciaágy sok helyet foglal el a kis lakás alapterületéből. Ha a belmagasság miatt nem lehet felegyenesedni, annyi hely is megteszi (80-100 cm), hogy bemásszunk az ágyba és kényelmesen felülhessünk benne. Ilyen esetben akár eltekinthetünk az ágykerettől és a galéria méretére szabott egyedi nagyságú matraccal kényelmes sziesztázó kuckót nyerhetünk.

 

Galéria nappaliban – Hogyan lehet feljutni?

A galéirára egyenes lépcső, csigalépcső vagy létra szolgálja a feljutást. Nyilvánvalóan a rendelkezésre álló hely befolyásolja a lépcső megválasztását. Minél kisebb helyünk van, annál meredekebb lesz a lépcsősor, 50-75 fokos szögnél már létra használatáról beszélünk. A választásnál a használók életkora és a galéria funkciója is fontos tényező. Egyértelmű, hogy járható galériára nem létrán megyünk fel és ugyanakkor nem egy nagyszabású lépcsősor vezet fel a csak alvásra használatos galériára. Nem elhanyagolható kérdés a biztonság, a korlátok használata. A nappali galéria széleit biztonságos korlát határolja, stílusában igazodva az egész felépítményhez. A lépcső kialakítására többféle mód is kínálkozik: lehet könnyed, légies szerkezetű nyitott lépcsőfokokkal vagy pedig épített lépcsőzetű, zárt lépcsőfokokkal.

 

Galéria nappaliban – Milyen anyagból legyen?

A galéria tartóoszlopai vagy teherviselő elemei lehetnek láthatóak vagy rejtettek, melyek fából vagy fémből készülnek. A korlátok és lépcsők szintén fából, fémből vagy edzett üvegből állnak. A létra vagy lépcső hangsúlyos elemei a szobának, kialakításuk befolyásolja a nappali arculatát. A fém korlát és lépcső elemek modern, loft lakásokba illőek, ott, ahol az indusztriális hangulatot szeretnék hangsúlyozni. A natúr vagy festett fa tartószerkezet, a faragott korlát pedig rusztikusabb, vidékies stílusba illeszkedik.

 

Galéria nappaliban – Mi legyen a galéria alatt?

A galéria alatti területet többféle módon hasznosíthatjuk: tároláshoz szekrényekkel, pihenéshez ülőbútorokkal rendezhetjük be, de akár konyha funkciót is tervezhetünk ide. Az általános megvilágítás mellett több helyi és hangulatvilágításról is gondoskodjunk, hogy az eldugottabb sarkokba is jól láthassunk.

 

 
A galériás szoba kialakításával bővül a hasznos alapterület és az igényesen kivitelezett szerkezeti elemek a lakás egyedi részeivé, látványelemeivé válhatnak. A megépítéséhez kérjük inkább szakember segítségét, aki biztonságos és időtálló lakberendezési elemmel gazdagítja lakásunkat.

2 hozzászólás

    • Kert Noémi

      Az ilyen kivitelű ágyak jobb alátámasztást nyújtanak a testnek alvás közben, ezért kényelmesebbek a hagyományos ágyrács+matracos ágyaknál. Ha galéirára szeretnétek felrakni, akkor azt ne felejtsétek el, hogy egy ilyen franciaágy jóval nagyobb súlyú, mint egy átlagos, ezért a galéria tartószerekezeteit eszerint kell megtervezni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük