kreativ beton lakberendezes
Dekoráció, diy ötletek,  Lakberendezés

A beton kreatív felhasználása a lakásban

A beton sokoldalú felhasználási lehetőségei miatt ismét divatos anyaggá vált a lakberendezésben és a kézműves körökben is. Nem csupán épületek tartószerkezeteiben, falakon és ipari jellegű padlókon jelenik meg, hanem a modern lakókörnyezetek dekorációiban és berendezési tárgyaiban is. Még egy szuper újdonság: ha saját készítésű betondíszekre vágysz már otthoni változatban is elérhető a kreatív célokra szánt beton. Olvasd tovább és mutatok számos ötletet a felhasználására!

Ha megkérdeznélek, hogy mi jut először eszedbe a betonról, akkor biztos a szürkeség és a panellakás lenne a válaszod. Jobban elgondolkozva a kérdésen talán a betonpadló, a hidakat tartó betonpillér vagy a beton járdakő. Semmi olyan, amit összekötnél egy meleg, hívogató és stílusos otthonnal, nemde? Szerencsére azonban vannak olyan lakberendezési trükkök, amelyeket alkalmazva a beton a lakás látványos és harmonikus része lehet.

 Beton és a lakberendezés

A beton használata a lakberendezés több stílusában is megtalálható. A letisztultságot, egyszerűséget megtestesítő anyagok egyikeként a Bauhaus, a minimál, a modern és indusztriál stílusok kedvelt alapanyaga. Tágas loft lakások népszerű hangulatkeltő kelléke, mely a fém, fa és üveggel alkot nagyvonalú hatást. Olyan lakásokban, ahol az építészeti struktúrák láttatása a cél előszeretettel jelenik meg a falakon, mennyezeten, padlón, vagy építészeti elemként, de ma már nem számít rendhagyónak a betonból készült egyedi kád vagy mosdó sem.

Jó-jó, sok helyen használható a lakásban, de a beton szürke, nem kérek a sok szürkéből! A beton nyers felületének megtartása mellett a bútoraid okos kiválasztásával melegebb árnyalatokat is csempészhetsz a helyiségbe. Stílusban azonban a nyers, természetes színeket kövesd a barnás, vöröses árnyalatokkal, fémszínekkel kiegészítve.

A beton színes is lehet? Hát persze! Szerencsére nem csak szürkében lehet gondolkodni. A betont lehet színezni vagy festeni is. A két eljárás nem azonos végeredményt ad. Színezni a gyártás során magát az alapanyagot és utólagosan a felületet lehet. A beton felületét befestve a kőfelület eredeti mintázata eltűnik, míg a színezéskor a beton felületi eltérései, mintázata megmarad. Mivel a színezendő beton felületi színe nem egyenletes, ezért a színezett végeredmény sem lesz egységes színű, ugyanakkor ez a márványozottság adja majd az egyedi megjelenését. Ilyen festett vagy színezet betonfelület kerülhet a padlóra vagy akár teljes falra, falszakaszra is.

A beton felület rideg megjelenését tompítani fa anyagokkal és textilekkel tudod. Barátságosabb megjelenése lesz egy beton falnak, ha fa gerendával, rusztikus megjelenésű fa polcokkal kombinálod. A fa anyagától és színétől függően eltérő hangulatot kapsz végeredményként: a világos juhar vagy a sötét wenge inkább az ipari jelleget, míg a barnásabb dió vagy a mahagóni a melegebb árnyalatával az otthonosság érzetét kelti.

A fa, a fém és az üveg elemekkel való játékosságon túl a betont textilekkel is érdemes kombinálni. A függönyök, a tömeges díszpárna használat és a szobákat betöltő szőnyegezés nem ezekhez az enteriőrökhöz való. De a gyönyörű csokibarna bőrgarnitúra és az extra magas kárpitozott ágytámla már igen!

 

 

A falak és a padló után lássuk a berendezési tárgyakat. Kisebb felületet és ezáltal kisebb elkötelezettséget kíván a beton felhasználásához, ha csupán berendezési tárgyakon vagy dekorációkban jelenik meg ez az anyag. Letisztult megjelenést ad a konyhapultnak vagy bárpultnak, ráadásul az ilyen pultok házilag is elkészíthetők. Olvasd tovább, hogy mi mindent készíthetsz belőle Te is saját kezűleg!

 

Beton dekorációk

Kézműves körökben nagyon felkapott anyag lett a beton. Hobby boltokban kis kiszerelésben is kapható a kifejezetten erre a célra szánt kreatív beton. És hogy mi minden készíthető belőle? A leggyakoribb diy-tárgy beton témában a sokszögletű váza vagy mécsestartó, de az olykor meghökkentő alakú (kéz formájú, zsák alakú stb) virágcserepek vagy lámpatestek szintén gyakoriak. Csak egy kis víz kell hozzá és pár ötletes öntőforma. A száradás után pedig csiszolhatod, festheted vagy impregnálhatod, attól függően, hogy milyen funkciót szánsz az elkészült dekorációnak.

 

További ötletek beton dekorációhoz:

  • három dimenziós csempe dekoráció: a sokszögletű forma kiindulásából készíthetsz domború csempe elemeket, amiket dekorációként a falra tehetsz.
  • kő edények, tálak: tárolásra vagy tartóedénynek illetve dísznek.
  • gyertyatartó: puritán és sallangoktól mentes megjelenéshez.
  • modern szobor: csupán a fantáziadús öntőforma kérdése, hogy milyen lesz a végeredmény. Szerintem nagyon ötletesek a kesztyűbe kiöntött kéz formák vagy a zacskóból formázott gömbölyded formák.

 

 

A forma kialakítása az öntőformán múlik, de szerényebb formájú beton dekorációt is fel lehet dobni mintázással vagy festéssel. A mintázás történhet a készítés közben homorú vagy domború technikával – így az elkészült tárgy felületét tudod dekorálni. Pl levél erezetet belenyomni vagy bármilyen más textúrát. Utólagosan pedig ragaszthatsz vagy festhetsz rá.

 

A betont lehet utálni és lehet szeretni. Aki szereti és kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket az látványos lakberendezési lehetőséget kap a kezébe. Kedvet kaptál hozzá? Mondd el véleményed!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük