Térnövelő tippek, amitől nagyobbnak tűnik a szoba
Hálószoba,  Lakberendezés,  Nappali

Tippek, amitől nagyobbnak tűnik a szoba

Nem mindig adatik meg, hogy egy helyiség tágas és szellős legyen. Legyen az nappali,  hálószoba vagy bármelyik helyiség a lakásban, ha kevés a rendelkezésre álló négyzetméter muszáj bevetni egy-két térnövelő praktikát. Lássuk, milyen egyszerű lakberendezési trükkel növelhetjük a szoba méretének érzetét?

 

Tükör

A tükör használata a legtipikusabb térnövelő praktikák egyike. Nem igényel nagy beruházást és amellett, hogy a szoba falát díszíti, a benne visszatükröződő látványtól tágasabb érzetünk lesz. Rosszul benapozott szobában világosságot teremthet az ablakon beszűrődő fény megtükrözésével.

 

Fények

A világos helyiség mindig nagyobbnak hat, mint egy sötét. Engedjünk be minél több fényt az ablakon, árnyékoló választásánál körültekintően válasszunk (kerüljük a sok, sötét függönyt). A nagyméretű ablak vagy teraszajtó a külső tér plussz érzetével növeli a térélményt. Ha túl kicsi vagy nincs is ablaka a szobának, akkor az általános világítás mellé tervezzünk több helyi fényforrást.

 

Belmagasság növelése

A belmagasság érzetét növelhetjük ügyes falfestéssel (eltérő színek használata a falon és mennyezeten, függőleges csíkozás) vagy akár mennyezetig érő bútorokkal. Például egy mennyezetig felfutó szekrény vagy könyvespolc felfelé vezeti a tekintetünket ezáltal magassabnak mutatja a szobát.

 

Bútorok

Kicsi, szűkös szobába ne zsúfoljunk sok bútort. Elkerülhetjük a bútorok halmozását, ha többfunkciós modelleket választunk vagy ha a bútor még több szabad tárolóhelyet biztosít.

Kerüljük a testes, magas támlájú ülőbútorokat a nappaliban, mert azok nagy és hangsúlyos pontjai a szobának. Válasszunk filigránabb stílusú, magas lábú bútort. Ha látszanak az ülőbútor lábai, az szellősebb látványt nyújt, mint a földön álló vagy szövettel takart társai. Sötét színű bútorok helyett a világosabbat válasszuk.

A dohányzó asztal legyen üvegből vagy átlátszó akrilból, mert ezek légies megjelenésükkel nem csökkentik a térérzetet.

 

Szoba berendezése

Sok múlik azon, hogy a szobában lévő bútorok hogyan helyezkednek el. A szoba közepébe állított bútor optikailag és fizikaliag is elválaszt a mögötte lévő tértől. Ha növelni szeretnénk a térérzetet állítsuk inkább a fal mellé a nagyobb bútorokat, így jobban bejárható lesz a szoba.

 

Tárgyak

A túl sok tárgy és a rendetlenség zsúfoltság hatását kelti. A sok kallódó holmitól akár fele akkorának is tűnhet egy helyiség. A kevesebb néha több!

 

Minták

A túl sok mintás felület a bútorokon vagy falon egy kisebb helyiségben nagyon összenyomja a teret. A túlzott tarkaság helyett letisztultabb színeket és formákat használjunk, amitől a helyiség nagyobbnak mutatja majd magát.

Ha a szekrény, polc vagy függöny ugyanolyan színű, mint a fal színe, a homogén tónus miatt nagyobb felületnek érezzük az adott falszakaszt.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük