Tiffany lámpa javítás - Ilyen volt, ilyen lett
Lakberendezés

Tiffany lámpa javítás – Ilyen volt, ilyen lett

Nem sokon múlott, hogy nem egy dohos pincében vagy a szeméttelepen végezze az a tiffany lámpa, amit az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a kidobástól. Törött volt ugyanis a búrája és a tulajdonosában fel sem merült, hogy javítani lehetne. Így került a gondos kezeim közé. Érdekelnek a műhelytitkok? Elmesélem milyen egy tiffany lámpa javítás!

Nem voltak előzetes fotóim, hogy milyen állapotban van szegény lámpa, menyire törött, javítható e. De amikor kézhez kaptam már láttam, hogy némi gondoskodással és felújítással újra a régi lehet.

A talpat és az elektromos részeket átvizsgáltam, ahol kellett letisztítottam. A búrán volt egy jókora lyuk, ahonnan el is veszett a törött üvegdarab, a mellette levő üveg elemek pedig sérültek voltak és mozogtak.

Sérült, törött tiffany lámpa javítás

Tiffany lámpa javítás

  1. Ahhoz, hogy a mozgó elemeket el tudjam távolítani a forrasztást meg kellett bontani. A lyuk szája felől indulva óvatosan kiemeltem a mozgó részeket úgy, hogy ne sértsem meg a jó részeket. Nem lett volna jó, ha beindul egy dominó hatás és sorra ki kell szednem az elemeket.
  2. A kiemelt darabokból szerencsére volt olyan, amit újra fel tudtam használni (némi tisztogatás után, mert a régi rézfóliától meg kellett szabadulni)
  3. A hiányzó részekhez új üveglapot vágtam ki. Ez a bézs szín elég elterjedt, könnyen találtam hozzá árnyalatban hozzáillőt.
  4. Az új üvegrészeket befóliáztam és egy búra sablon segítségével a formát követve a helyükre igazítottam őket ideiglenesen.
  5. A javítandó részeket összeforrasztottam.
  6. A kupa rész fém része kissé eldeformálódott, ezt is helyre kellett igazítani.
  7. Csináltam egy teszt antikolást a patina színével, hogy biztosra menjek, hogy jó lesz a színárnyalat, majd a patinával eltüntettem a javítás nyomait.
  8. Az egész búra kapott egy alapos tisztítást és fényezést.

A tiffany lámpa javítás sikeres volt:) A búrán szinte nem is látszik, hogy hol történt a sérülés. A bézs árnyalat is olyan jól passzol, hogy a lámpa felkapcsolt állapotában sem feltűnő az új üveg pótlása.

Elkészült a tiffany lámpa javítása

Örülök, hogy sikerült megmenteni egy lámpa búrát. Ha nálad is kallódik egy, amit érdemes lenne felújítani, megjavítani, küldd a fotóját a kezmuvesotthon@gmail.com címre.

Szeretnél tiffany lámpákat nézegetni? Nézz szét a galériában itt!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük