Mozaik készítés

 

A mozaik készítés négyezer éves múltra tekint vissza. Az első mozaikok kavicsokból készültek és csak funkcionális szerepük volt, hiszen padlók és járdák burkolására használták fel. Később kő- és agyagdarabokat is alkalmaztak, majd drágakövekkel, üveg és márványlapokkal díszítették a kézműves tárgyakat. A mozaik technika mára lehetővé tette, hogy részletgazdag képek, valamint geometrikus minták születhessenek a falon, mennyezeten, padlón és dísztárgyakon egyaránt.

A mozaikozás önálló művészeti ág, de ha többféle kreatív technikát űzünk akkor az újrahasznosítás tökéletes módszere. Nem vész kárba a levágott apróbb színes üvegdarab, csempetörmelék, a gyöngyfűzéskor félretett maradék gyöngy, vagy épp a nyaralásról hazahozott kagyló és csigaház. A különböző anyagokból és textúrákból pedig változatos, egyedi mozaikkép készülhet.

« A 2 »

Kattints a képekre, hogy nagyobban jelenjen meg. Olvasd el a további ötleteket és leírásokat, ahol jelölve van!

Vissza a FŐGALÉRIÁBA >>>

Érdekel, hogy hogyan készülnek a mozaik díszek?

eszközök doboz

 

  • tetszőleges mozaik alap
  • mozaiklapok
  • ragasztó
  • fugázó anyag
  • mozaiklapok töréséhez kalapács/üvegvágó, fogó

Mi legyen a mozaik alapja és miért?

A mozaikot készíthetjük kő, agyag, üveg, tükör, fa, fém vagy merev műanyag alapra, a lényeg, hogy olyan ragasztóanyagot válasszunk, ami kötést hoz létre a mozaikdarabok és az alap között.

A kő, terrakotta, beton vagy téglafelület alapú mozaik a legelterjedtebb a lakberendezésben. Falon vagy padlón kis méretű vagy akár grandiózus művek készülhetnek. Ezek a felületek porózusak lehetnek, ekkor szükség van alapozó festésre, ami megköti az anyag felszínét, ezáltal jobban tapad majd rá a ragasztó. Nagyméretű képekhez mozaikhálót használjunk, a lapokat üvegszálas szövet hálóra ragaszthatjuk és ezzel tehetjük a végleges helyére. A háló jól tart, ollóval vágható és hajlékony, ami megkönnyíti az íves felületekre való rögzítést a fugázás előtt.

Üveg alapot kétféle esetben használjunk:

  • Ha szeretnénk, hogy a teljes tárgyon átvilágítson a fény. Ilyenkor csak fényáteresztő üveg darabokat válasszunk. Ügyeljünk rá, hogy az átlátszó, sima üveglap hátulján látszódik a ragasztás és fugázás, ha fontos, hogy ne látszódjon használjunk például tejüveget.
  • Ha az üveglap egy része maradjon üresen és többfunkciójú tárgy készüljön. Pl képkeretnél a belső rész üresen marad, ahol láthatóvá válik majd a fotó vagy kép; körben pedig mozaikminta díszíti.

Az üvegre és a tükörre a gyorsan száradó áttetsző szilikonos ragasztók a jók. Tükör díszítésénél vegyük figyelembe, hogy a ráragasztott mozaikok és a fugázás jelentősen megnövelik a tükör súlyát, ezért előfordulhat, hogy az eredeti felfüggesztés már nem bírja el! A fa, fém és műanyag alapnál ügyeljünk az anyag vastagságára, ha túl hajlékony az alap töredezhet tőle a fuga.

Inspirációk ITT!

 

 Miből lehet a mozaiklap?

A mozaikkészítéshet használhatunk üveg mozaiklapot, kerámia darabokat, üvegkavicsot, tükörlapot, gyöngyöket, millefiori gyöngyöt, követ, kavicsot, kagylót. Az alapanyagok körét bátran tovább bővíthetjük, az újabb és újabb kreatív anyagok teszik majd egyedivé munkáinkat.

 

A fugázásról

A fuga a mozaikdarabok közötti réseket tölti ki, megerősíti a mozaikat azzal, hogy a darabokat összetartja és egyenletessé teszi a felületet. A végső látvány szempontjából fontos, hogy a mozaiklapok és a közöttük lévő fuga nagysága és színe harmonikus legyen. A fugázás titka, hogy a fuga illeszkedjen a minta színéhez, de ne domináljon túlzottan és ne gyengítse a látványt.

Fugázáshoz előre bekevert és vízzel elkeverhető fugapor közül választhatunk. Az előre bekevert fuga azonnal használható, lassan köt, ezért kezdők számára praktikus. A por alakú változatot tejföl sűrűségűre kell a vízzel kikeverni, gyorsan szárad, ezért egyszerre csak kis mennyiséggel dolgozzunk.

 

Vang Gogh nyomán - üvegmozaik

 

lepesrol lepesre doboz

 

Kirakási módszerek

A mozaik darabokat ragaszthatjuk közvetlenül az alapra úgy, hogy a beragasztózott alapba nyomkodjuk vagy a darabkák hátulját ragasztózzuk és így nyomkodjuk az alaphoz. A minta kirakása után száradni hagyjuk, majd kifugázzuk.

Nagy méretű mozaik képeket hálóra ragasztva készítsük elő. Amikor a minta alapján felragasztottuk a hálóra a mozaik darabokat a háló készen áll, hogy a végleges helyére tegyük. A falatra felvitt ragasztóba erősen nyomkodjuk bele a hálót, száradás után fugázhatjuk.

Fordított kirakási módszert akkor használjunk, ha eltérő vastagságú mozaik lapokkal dolgozunk vagy teljesen sima felületet kell létrehoznunk. Hígított hobbyragasztóval a színükkel lefelé csomgolópapírhoz ragasztjuk a mozaik darabokat, hagyjuk száradni, majd az beragasztózott alapba nyomkodjuk a papírlappal felfelé és ismét száradni hagyjuk a ragasztót. A papírt bevizezzük, lehúzzuk a mozaikról és nekiállhatunk a fugázásnak.

 

A mozaikkészítés aprólékos  munkát igényel, de ezzel a technikával olyan különleges képeket és dísztárgyakat készíthetünk, amitől egyedivé és stílusossá tehetjük otthonunk.