Gravírozás

 

Az egyszerű üvegtárgyak művészi megmunkálásával egyedi lakásdekorációkat hozhatunk létre. Egy egyszerűbb díszítéssel feldobhatjuk hétköznapi tárgyainkat, egy bonyolultabb motívummal pedig értékesebbé varázsolhatjuk azokat, akár otthoni körülmények között is. Ehhez csupán egy gravírozó gépre lesz szükségünk, melynek segítségével egyedi feliratokat, ajándék tárgyakat és dekorációkat készíthetünk sajátkezűleg.

A gravírozás egy olyan eljárás, ahol az adott tárgy felszínébe finom belemarjuk a kiválasztott motívumot. Az üveg kézi megmunkálását magas fordulatszámon forgó gyémántfejes géppel végezzük. Mint minden, manapság ez is kivitelezhető számítógéppel vezérelt gépekkel. A lézeres gravírozásnál egy számítógép által vezérelt fej lézersugara nagyon precízen, soronként haladva elpárologtatja a minta meghatározott részét, ezzel kialakítva a kívánt képet.

 

 

eszközök doboz

 

 

 

  • gravírozó gép (pl Proxxon, Dremel)
  • gravírozni való anyag, ami lehet üveg, fém, kő, cserép vagy akár műanyag
  • jelölő filc, ceruza és indigó
  • nyomtatott vagy kézzel rajzolt minta sablon
  • védőszemüveg, arcmaszk

 

lepesrol lepesre doboz

 

 

 

Üveg gravírozásakor alkoholos filccel rajzoljuk fel előre a szöveget vagy mintát. Ha sablont használunk, akkor rögzítsük az átlátszó üveg hátsó felére a mintát és igény szerint rajzoljuk át vagy haladjunk a látott kép szerint.

A tárgy felületére rajzolt minta egyik pontjától kiindulva, azonos erővel nyomva vezessük a kontúrvonalakon végig a gyémántfejet. Ha készen vagyunk a kontúrokkal, akkor a belső kitöltéssel folytassuk. Ritka vagy sűrűn egymás mellé húzott vonalakkal, pontokkal alakítsuk ki a végső látványt. Munka közben használjunk arcmaszkot és védőszemüveget, hogy az üvegportól védjük magunkat. A gravírozás közben képződött üvegport gyakran törölgessük le puha ronggyal a felületről.

A többi gravírozható anyag esetében is hasonlóan járunk el, figyelembe véve az anyag tulajdonságait.

 

 

tippek trükkök doboz

 

 

 

  • A gép sebességét a felhasznált anyag függvényében változtassuk: üveget tízezer fordulat fölötti, ám puhább anyagot pl plexiüveget alacsonyabb fordulaton gravírozzunk.
  • Sötét üveg használatakor nehézséget okozhat, hogy nem látszik rendesen a felrajzolt minta. Ebben az esetben szabadkézi rajzhoz használjunk fehér jelölő filcet, vagy indigóval rajzoljuk át a sablon mintát és vékonyan szórjuk meg hintőporral. A felesleget óvatosan fújjuk le, a többi az indigós mintába ragad és láthatóvá válik a motívum.
  • A gravírozófejet mindig a forgással ellentétes irányba húzzuk, különben „megszalad”, megcsúszik a felületen és apró karcolást ejt, ami sajnos nem javítható.

 

 

inspiráció doboz

 

 

 

 

Pava gravirozasUveg terito tiffany gravirozas