Díszítő festés

Az akril festék egy igazán sokoldalúan felhasználható anyag, a kreatív technikák kedvelőinek egyik kedvenc dekorációs festéke. Könnyen használható, vízzel higítható festék, amely gyorsan szárad és száradás után vízállóvá válik. Filmszerű bevonatot képez a felületen, amelynek köszönhetően a külső hatásokkal szemben ellenálló válik. Számos anyagra festhetünk vele, legyen az papír, fa, fém műanyag, üveg vagy kő. Az élénk színektől a pasztelen át, a fémes csillogásútól az opálosig különböző színű akril festékekkel igazán egyedi, színtartó dekorációt készíthetünk.

Böngészd végig Te is a díszítő festéssel készített dekorációimat!

Kattints a képekre, hogy nagyobban jelenjen meg. Olvasd el a további ötleteket és leírásokat, ahol jelölve van!

« A 2 »

Szeretnél többet tudni róla?

szükséges eszközök doboz
 • matt, fényes, metálszínű vagy gyöngyház akril festék különböző színekben (tubusban vagy tégelyben kapható)
 • különleges hatások eléréséhez: akril gél, akril paszta
 • festhető felület: papír, fa, vászon, hungarocell, fém, kő, terrakotta, üveg
 • üveg vagy műanyag paletta a színek kikeveréséhez
 • ecset, festő spakli
 • víz
lepesrol lepesre doboz
 1. A festendő felületet szerencsére nem kell különösebben előkészíteni, általában nincs szükség alapozásra, egyből felvihető a festék.
 2. Mivel az akril festék kiváló fedést nyújt, ezért akár előre felrajzolhatjuk a motívum segédvonalait a kiválasztott alapra, később nem fog meglátszani.
 3. Keverjük ki műanyag palettán a színeket, amivel dolgozni fogunk. A műanyag felületről jól eltávolítható a rászáradt festék, ám a fehér felületen kikevert szín csalóka lehet, erre figyeljünk!
 4. A vizet óvatosan adagoljuk, vastagabb réteg eléréséhez kevés is elegendő. A festékréteg vastagságával és az ecsetvonások változtatásával különböző textúrákat alakíthatunk ki.
 5. Homogén felület létrehozásához fessük le több rétegben a tárgyat.
 6. Festés közben az ecsetet gyakran mártogassuk a vízbe, nehogy kiszáradjon, ha végeztünk mossunk el, ne hagyjuk rászáradni az akril festéket.
tippek trükkök doboz
 • Az akril festékkel több réteget is egymásra festhetünk rövid idő alatt, hiszen a festék gyorsan szárad. Az újonnan felvitt réteg nem oldja fel az alatta lévőt, mint az olajfestéknél.
 • A festékes ecsetet vízzel kell tisztítani, ha beleszárad sajnos menthetetlen lesz. A  fa festőpalettáról finom dörzsöléssel levakarható a rászáradt festék, de inkább üveg vagy műanyag változatot használjunk, melyekről könnyebben tisztítható.
 • A festék gyors száradása (15-20 perc) miatt igyekezzünk csak a szükséges festéket kinyomni a tubusból vagy gyorsan felhasználni. Egy speciális adalékanyaggal az ún. akril lassítóval a száradási folyamatot késleltethetjük, ezáltal olajfesték-szerű használatot érhetünk el.
 • Az olajfestékkel ellentétben a kezeletlen vászonra azonnal festhetünk.