parafadugó ötletek
Dekoráció, diy ötletek,  Ötletvadász

Kreatív parafadugó ötletek és borosüveg újrahasznosítás

Itt van az ősz, a szőlőszüret ideje. Az Ötletvadász sorozat mai részében több mint 20 féle kreatív ötletet gyűjtöttem össze, amellyel újrahasznosíthatod a felhalmozott parafadugókat és színes borospalackokat. Ezek a különleges és frappáns ötletek házilag is könnyen elkészíthetők és mind-mind kiváló dekorációi lehetnek otthonodnak. Válaszd ki, neked melyik tetszik a legjobban?

A borozásnak nem csak ősszel van szezonja, de mégis ilyenkor inspirálja a kézműveskedni vágyókat a legjobban, hogy valami különleges dekorációt készítsenek a szőlő és a borozás jegyében. Olyan ötleteket fogok bemutatni, amiket felhasználhatsz ha épp ajándékba adsz egy üveg bort vagy az épp kiürült borospalackot szeretnéd újragondolni. Semmiképp ne dobd ki a palackot vagy a dugót, mert remek lehetőségeket rejtenek! Az elkészült dekoráció pedig ismét válhat ajándékká vagy az otthonod látványos lakberendezési elemévé.

 

Borosüveg ajándék ötletek

Ha nem az utolsó utáni pillanatban döntesz úgy, hogy egy üveg bort adsz ajándékba egy színes-mintás ajándéktasakban, akkor van lehetőség személyre szabottan, kreatívan felöltöztetni a borosüveget. Dönthetsz úgy, hogy egyedi címkét készítesz, meghagyod az üvegen lévő címkéket és az üveg többi részét dekorálod, vagy az egész palackot kicsinosíthatod.

 

Egyedi címke ötletek:

Az eredeti címkével egyező méretű papírra nyomtathatsz bármilyen vicces szöveget, jókívánságot, idézetet vagy fotót. A méretre vágott és kinyomtatott papírt pillanatragasztóval rögzítheted az üvegre. De akár üvegfestő kontúrral, lakkfilccel meg is festheted ezt a címkét vagy gravírozhatod is az üvegre az ünnepi köszöntőt.

 

Gyors megoldáshoz:

Egyszerű, de mégis személyesebb ajándék lesz a borosüvegből, ha legalább a palack nyakára kötsz valamilyen díszt. Ez a dísz lehet organza masnikból, csipkéből, rafiából vagy akár textil vagy szalvétakorongokból. Ebben a videóban bemutatom hogyan készíthetsz csodás rózsavirágot szimpla szalvétából. A technikát textillel is elkészítheted, így gyorsan elkészül az egyedi borosüveg dekorációd.

 

Ráérős ötletek:

Gravírozás: Igényes és dekoratív technika a gravírozás (elég drága mulatság, ha csináltatni kell), de ha egyszer nincs otthon gravírozó géped?! Erre is van megoldás! Ez a marató paszta, amit ecsettel az üvegre egyenletes vastagságban kell felkenni, majd a várakozási idő után egyszerűen lemosni. A fehér paszta megmarja az üveg felszínét és olyan opálos hatásúvá válik a felfestett ábra, mintha gravírozták volna. Az eredmény természetesen tartós, de nagyon kell ügyelni az egyenletes felvitelre, nehogy foltos legyen!

Festés: Üvegfesték kontúrjával megrajzolhatsz egy jókívánságot vagy egy szép szőlő motívumot. A kontúr látványos megoldás mind a világos, mind a sötét palackon is. A színes, áttetsző üvegfesték azonban csak a fehér üvegeken látszik igazán, ezért sötét palackon inkább akril festéket használj. Szintén egyszerű ötlet a táblafesték felhasználása az üveg oldalán, amire aztán krétával rövid szöveget vagy kis ábrát rajzolhatsz. Ha pedig öntapadós fóliát használsz, akkor a mintát egyből ráragaszthatod az üvegre vagy „kitakarásos módszerrel” lefested az egész üveget egyszínűre vagy színátmenetesre és amikor megszáradt a festék csak lehúzod az öntapadós fóliát. Így a festett felületek között előbukkan a palack eredeti színe.

Zsinórozás: A ragasztóval bekent üvegre szorosan feltekerheted a színes kenderzsinórt vagy a rusztikusabb barna kötözőmadzagot. Díszítheted úgy is, hogy a ragasztóval vonalmintákat rajzolsz elő és a ragasztócsík mentén követed a fonallal.

Mozaik: Szilikonos ragasztóval szinte bármit ráragaszthatsz az üvegre: gyöngyöket, strasszokat, üveg mozaiklapokat, lapos üvegkavicsokat, gombokat, fa vagy papír dekorációkat stb. A ragasztó száradása után akár ki is fugázhatod. A mozaik technikáról itt olvashatsz részletesebben.

 



 

 

Üres borosüveg ötletek újrahasznosításhoz

Vágás nélkül:

Az imént bemutatott kreatív technikákkal elkészített borosüveget üresen lakásdekorációnak is használhatod. Tehetsz bele néhány szál élő virágot, vagy akár dekoratív faágakat is.

Üvegvágás:

Ahhoz, hogy az üveg akkor és pont ott törjön el, ahol szeretnénk nem egyszerű dolog, de nem lehetetlen (Tiffany lámpákat is készítek, úgyhogy tisztában vagyok vele) Domború üveget úgy lehet elvágni, hogy kézi üvegvágóval előkarcoljuk a vágás helyét. Határozott, lassú vonalvezetéssel, lehetőleg nem megszakítva a vonalat. Láng fölé tartva felhevítjük az üveget ezen a ponton, majd jeges vízbe mártva az üveg elpattan a vonal mentén. A vágás élei veszélyesek, célszerű lecsiszolni azokat.

Üvegvágás utáni ötletek:

Ha sikerült levágni a palack alját, akkor például LED izzóval lámpabúrát készíthetsz belőle, vagy hangulatos mécsestartót. Az üres üveget felakasztva lehet belőle szélharang, virágcserép vagy épp gyertyatartó. Számtalan felhasználási módja lehet, még több remek ötletet találhatsz ezen az oldalon.

 

Kreatív parafadugó ötletek:

A sok üres üveg után megmaradó parafadugók kiváló alapanyagok lesznek további kreatív célokra, ezért érdemes gyűjteni őket.

Egyszerű parafadugó ötletek:

Lehet vele nyomdázni akár eredeti állapotában, akár megfaragva is. Egymás mellé rögzítve lehet belőle edény vagy poháralátét. Készülhet belőle képkeret, fali dekoráció, de még lábtörlő is!

Időigényesebb parafadugó ötletek:

Vékony szeletekre vágva ékszerként is hordhatod, ha karkötőnek damilra fűzöd vagy medált készíthetsz belőle a dróthuzal nyaklánchoz. Sok-sok összegyűjtött dugóból üzenőtáblát, ajtókoszorút vagy egyedi bútorlapot is készíthetsz. Ehhez például a félbe vágott parafadugókat ragaszd fel egy komód tetejére és egy vastag üveglappal fedd le, hogy egyenletes pakolófelülethez juss (lásd a 43. ötlet)

 

+2 ötlet: Hosszú lánccá fűzve térelválasztó függönyt csinálhatsz belőle, amit érdemes néhol fa golyókkal vagy gyöngyökkel megszakítani. Ha pedig inkább pezsgőzni szoktál és sok a pezsgősdugó otthon, akkor a különleges gombaformát használd fel például ajtógombként!

 

 

Megtetszett valamelyik borosüveg vagy parafadugó ötlet? Készítsd el és küld el az info@kezmuvesotthon.hu címre és bemutatom másoknak is!

 

 

 

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük