kicsi fürdőszoba berendezése
Fürdőszoba,  Lakberendezés

Kicsi fürdőszoba maximális kihasználása

A fürdőszobákat méltánytalanul kicsire szokták tervezni, holott rengeteg funkciót képvisel egyszerre. Kicsi fürdőszoba építésekor és felújításakor úgy kell gondolkodni, hogy minden szükséges szaniter és funkció elférjen, kényelmesen használható legyen és még jól is nézzen ki. Olvasd végig a cikket, mert sokféle tippet és ötletet találsz ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a kicsi fürdőszobából is.

Sok funkció egy helyiségben

A fürdőszoba mérete határozza meg, hogy milyen funkciók kapnak helyet benne. A kézmosási és fürdési lehetőség az alap, ha van rá lehetőség akkor a mosdó, fürdőkád/zuhany kiegészülhet wc-vel, bidével, mosógéppel, szárítógéppel, kazánnal/bojlerrel. Ezen felül pedig plusz helyet kell szánni a szennyestartónak, pipere és tisztítószerek tárolásának és valami fűtési lehetőségnek is. Elég hosszú lista, ugye? Ha nincs elegendő hely, akkor kompromisszumokat kell kötni vagy ügyesen és helytakarékosan berendezni a helyiséget. Mondom is hogy hogyan!

 
Valahol muszáj meghúzni a határt, hogy mi az ami maradjon és mi az ami menjen.

Az evidens, hogy a fürdőkád sok helyet foglal, de például kisgyerekek mellett mégis jó ha van. Erre a problémára a kompakt, asszimetrikus kádak jelentenek megoldást (az úgynevezett ülőkádak ugyan még kisebb helyet vesznek el a térből, de közel sem olyan praktikusak fürdéshez). Az asszimetrikus kádak előnye, hogy elkeskenyedő vége miatt helytakarékos, de a fürdés élményéről mégsem kell lemondanod. Ha pedig a mosdó egyik felét a kád lábrésze felé teszed újabb centiket spórolhatsz!

Ha a családban vegyesen vagytok kád és zuhany pártiak, akkor a kád+kádparaván lesz a megfelelő kialakítás. Ezek a zuhanyzós panelek lehetnek fix vagy kihajthatós kivitelűek. Kiválasztásakor a szélesebb verzió mellett dönts, mert ha túl keskenyet választasz, akkor ugyanúgy kifröccsen a víz és értelmetlen lesz az egész. A kádparaván lehetőleg átlátszó legyen, mert a kicsi fürdőszoba térérzetét még jobban lecsökkentené egy mintázott vagy mattított üvegpanel (viszont utóbbi felületeken kevésbé látszódnak a bosszantó vízcsepp foltok)

Önálló zuhanykabinnál is ez a jó választás. Ha csak zuhanytálca és zuhanyfüggöny van, akkor az viszont legyen minél magasabban. A magasra helyezett zuhanyfüggöny felfelé nyújtja a látványt, így kevésbé lesz tőle kicsi a fürdőszoba.

A keskeny elöltöltős mosógépek elférnek a mosdó melletti pultrész alatt, ekkor azonban a szokásosnál kicsit magasabban lesz a mosdó. Felnőtteknek ez kényelmesebb lehet, gyerekeknek viszont lehet hogy elkél majd egy fellépő hozzá. A mosógépet a falig akkor lehet betolni, ha a vízcső vezetékek a mosdó alatti falszakaszra kerülnek. Ha viszont oda inkább tároló szekrényt tervezel, akkor a gép mögé kell tenni a vízkiállást, így valamivel előrébb kerül a mosógép eleje.
Nincs hely a mosógépnek? Teheted a fürdőszobán kívül is: konyhában és közlekedőben sem ritka egy mosógép. Ajtófront mögé rejtve mintha ott sem lenne.

Ha wc is a kicsi fürdőszobába kerül, akkor a kompakt, helytakarékos modellek között nézelődj inkább. Látványban jobban mutat, ha falra szerelhetőt választasz beépíthető víztartállyal.

Láthatatlan gépészet

Tudod mi az, ami hiányzik a gyönyörű fürdőszoba magazin fotókról? A vízmelegítő, a kazán, a bojler, a radiátor. Legtöbbször csak egy design törölközőszárító radiátor látszik, ami éppenséggel képes felfűteni egy kicsi fürdőszoba légterét, de a meleg víz előállításához szükség lesz még kazánra vagy bojlerre. Szerencsére a gyártók is törekszenek csinosabb készülékek gyártására, így ha nincs lehetőség közlekedőben, előtérben vagy háztartási helyiségben eldugni ezeket a gépeket, akkor a fürdőszobába kerül ez is. Villanybojlerből létezik már szögletes kivétel, amit akár fektetve is a falra lehet rögzíteni.

Tippek és trükkök kicsi fürdőszoba berendezéséhez

  • Ha sehol sincs már szabad falfelület, akkor használd fel a fürdőszoba ajtót. Króm törölköző tartókat ráfúrva máris megoldódik, hogy hol lógjanak a vizes törölközők.
  • Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy természetes fény jusson a fürdőszobádba az ablakon keresztül, akkor az általános mennyezeti világításon kívül szereltess fel lámpákat például a tükör köré. Legyen minél világosabb a helyiségben! Ebben segítségedre lesznek még a tükrök is, amik térnövelő hatásúak és a fényt visszatükrözve megsokszorozzák a látványt. (Túlzásba azért ne essél a túl sok tükörrel, az már zavaró lehet és ha csak nincs mögötte tükör fűtés, akkor bepárásodva a sok tükörfelület sem lesz az igazi)
  • Ha a mosdószekrény és a wc a falra van rögzítve, akkor könnyebb alatta kitakarítani. A nyitott polcok szellősebbé teszik a kicsi fürdőszobát, de csak akkor ha szép rend van a polcokon.
  • Ha teheted rakj a fürdőszobába növényeket, hogy hangulatosabb legyen a helyiség.
  • Válassz kettő az egyben bútorokat. Például ez az ötletes tükrös szekrény:

 

 
Még több ötletes fürdőszoba megoldást találsz a Pinterest képgyűjteményemben.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük