Hogyan válasszunk ágyat? Legyen kényelmes az alvás!
Hálószoba,  Lakberendezés

Hogyan válasszunk ágyat?

Ha összeadjuk alvással töltött óráinkat, kiderül, hogy életünk nagy részét átalusszuk. A pihentető alvás szükséges ahhoz, hogy regenerálódjon szerveztünk és újult erővel kezdjük a napot. De nem mindegy, milyen ágyban tesszük azt! Az ágykeretek és matracok választék óriási, mi alapán válasszunk tehát magunknak ágyat?

Egyszemélyes és kétszemélyes ágy

Az átlagos felnőtt egyszemélyes ágyak 90-100 cm-es szélességűek és 200 cm hosszúak. Magasabb embereknek egyedi méretre 210-220 cm hosszúságúakat gyártanak. Az ágy hosszának kiválasztásakor a testmagasságunkat vegyük alapul, adjunk hozzá 20-30 cm-t, hogy kényelmesen elnyújtózhassunk. Különösen fontos a megfelelő méret, ha lábvéggel rendelkező ágyat szeretnénk, mert nincs is annál kellemetlenebb, mint folyamatosan felhúzott lábakkal aludni.
Az egyszemélyes fekhely lehet a régen oly népszerű heverő vagy pedig matracos ágykeret. A kárpitozott heverő többnyire ágyneműtartóval rendelkezik, fekvésre a rugós-szivacsos réteg szolgál, amely az ágy alsó részével alkot egységet. Előnyös tárolókapacitása mellett hátrány, hogy a fekvőréteg nem könnyen cserélhető, mint a keretes ágyak esetében. Ott ugyanis a fa, fém vagy kárpitozott ágykeretbe bármikor másik matracot tehetünk, illetve választhatunk magasabb komfortú ágyrácsot is.Kétszemélyes ágyak 160-180-200 cm szélességben készülnek, létezik 140 cm-es is, de ha elfér a szobában nagyobb, akkor inkább arra essen a választás. A szélesebb ágy két felnőttnek pihentetőbb alvást biztosít. Ugyanúgy, mint az egyszemélyes ágyaknál keretes vagy kárpitozott franciaágyak közül választhatunk. További változatok a két külön fekvőrészből összeállított kétszemélyes ágyak.
Kutatások szerint, ha valaki mással osztozunk az ágyon kevésbé mélyen alszunk, mint egyedül. Nem is beszélve arról, hogy ami másnak kényelmes, nekünk nem biztos, hogy az. Ezért akár eltérő tulajdonságú, kényelmi komfortú matracokat is választhatunk a franciaágyra. Az olcsóbb változatoknál valóban két külön matrac van egymás mellé téve (valamilyen hézagkitöltő elemmel a matracok közötti rést kitömve) Az exkluzívabb modelleknél a gyártástechnológiának köszönhetően az eltérő keménységű matracrészek egyesítve vannak egy matracba.

Az ágyrács

A jó matrac csak egy jó ágyráccsal válik teljessé. Az ágyrács nyújtja az alátámasztást a matracnak, ha túl nagyok a hézagok vagy túl gyenge anyagú -törik, hajlik- mit sem ér egy drága matrac. Segíti a matracot szellőzni, a komolyabb modellek felhajtható támlával rendelkeznek és állítható keménységi fokozatokkal.

A kanapé mint ágy

Hely hiányában a kanapé is fekhelyként szülgálhat, azonban a mindennapi alvásra a vendégágy funkciós kanapé nem alkalmas. Ritka az olyan kanapé, ahol megfelelő vastagságú matracot tesznek a kinyitható ágyrészre (de létezik) és kényelmesen alhatunk rajta nap mint nap. Kényszer megoldásként plussz fekvőbetétet teríthetünk rá, ám annak tárolásáról is gondoskodnunk kell!

 

A jó ágy megfelelő méretű, a rajta lévő matrac megfelelően alátámasztja a gerincet, nem túl puha, nem túl kemény. Nem utolsó sorban pedig illeszkedik a hálószoba stílusához impozáns vagy épp visszafogott fejtámlával és lábakkal.

 

 

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük