különleges padlóburkolat
Dekoráció, diy ötletek,  Lakberendezés

Egyedi padlóburkolat ötletek

A padlóburkolat kiválasztásának témája a beköltözés és a felújítás idején merül fel, aztán hosszú időre lekerül a napirendről. A berendezési tárgyak időközben akár többször is változnak, a padlóburkolat azonban változatlan marad. Ezt tekinthetjük pozitívumnak, hiszen igazán költséghatékony, ha nem kell időről-időre még a cserével is bajlódni. Ugyanakkor a megszokott burkolat egy idő után unalmassá válik és egy kis plusz ötletért kiált! Ha nem vagy híve az extravagáns megoldásoknak, akkor is érdemes szemezgetni az ötletekből, amit saját szájízedre hangolva Te is felhasználhatsz. Olykor nem árt elrugaszkodni a megszokottól!

Meg van az oka annak, hogy miért kerüljük a különleges, olykor extrém megoldásokat a bútorokon, falakon, padlón. Az időtállóság nagyon fontos, mert a divatok jönnek-mennek és gyakran nem tehetjük meg (anyagilag), hogy a trendek szerint folyton változtatunk. Erre lehet jó megoldás a „B-terv”, amikor egy semleges padlóburkolatot a végleges csere előtt kicsit felturbózunk. Ha biztos vagy magadban, akkor vállald be elsőre az egyedi kivitelezéseket, ha pedig épp meguntad a mostanit, ideje valami kreatív ötletet is beleadni!

Elsőre egyedi padlóburkolat

A hidegburkolatoknál könnyebb egyedi padlót tervezni, hiszen erre a gyártók is kínálnak megoldást. Ezt a termékcsaládon belüli több színtón, az eltérő méretű és mintájú dekorelemek teszik lehetővé. A szokásos négyzetalakú járólapok esetében már egy diagonál lerakási mód is sokat javít az összképen, de egy játékosabb burkolat kiosztással még jobb eredményt érhetünk el.

 
 

padlóburkolat lerakási ötletek

 
 

Tipp: Ha látványban szeretnéd keverni a hideg- és melegburkolatokat, akkor válassz fa hatású járólapot, amit kombinálj kőmintással! Ha pedig a drága dekor elemeket szeretnéd megspórolni, akkor készíts saját mozaik bordűrt mozaikcsempéből vagy lapos kövekből. (Itt ellesheted, hogyan készítettem kavicsból bordűrt fali csempéhez!)

Laminált padlókból a gyártók kínálnak már extravagáns mintázatú termékeket is, mint a képregényes vagy a beton hatású. A klasszikus fa mintájú padlóburkolat úgy változtatható különlegessé, ha 2-3 azonos típusú, de eltérő színárnyalatú modellt választunk ki és vegyesen rakjuk le őket.

  

A különböző színárnyalatú 50×50 cm-es merev modulszőnyeg lapokat variálva egyedi összhatást érhetünk el. Előnye, hogy nagyon strapabíró (ezért is használják előszeretettel szállodákban is), könnyen tisztítható és bármikor egyszerűen laponként visszabontható. Ha allergiás van a családban és a szőnyeg nem jöhet szóba, akkor próbálkozz a szintén lapokból álló színes parafa padlóburkolat lerakásával vagy fessél szőnyeg mintát a padlóra a régi padlódat felújítva!

 

 

 

Padlóburkolat utólagos felújítással

Ha amúgy jó állapotban van a parketta vagy laminált padlóburkolat a szobában, csak szeretnéd egy kicsit feldobni valamivel, akkor nem muszáj az egész felületet lefesteni. Kisebb mintákat stencilezéssel festhetsz rá, vagy nagyobb geometrikus formákat maszkolószalag segítségével. Az eljárás tartós lesz, de a nagy igénybevételnek kitett helyeken (bejárat közelében, székek alatt) azért meglátszódhatnak a karcolások, különösen, ha világos festéket használsz.

Az én kedvencem a változatos színű laminált padlóburkolat, neked melyik megoldás tetszett a legjobban, melyiket vállalnád be otthon? Esetleg már végigcsináltál egy felújítást és valami igazán különleges padlód van? Mutasd be a Kézműves Otthon közösségének!

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük