Dekoráció, diy ötletek

Csináld magad – Világító térkép

Csináld magad - Világító térkép
Csináld magad – Világító térkép

Lehet kagylókat gyűjteni a nyaralásról, belépőket és jegyeket eltenni emlékbe egy városnézésről, kitenni a falra a rengeteg előhivatott fotót. De hogyan lehetne még megörökíteni egy utazást? Jó volna egy olyan tárgy, egy olyan ötletes dolog, ami látványelemként sem utolsó és enged téged nosztalgiázni a megtett kilómétereken. A világító térkép akár saját magunknak, akár ajándékba is kiváló egy világutazó számára, pár hozzávalóval, némi elektronikai alapismerettel néhány óra alatt elkészíthető.

Bármilyen térképhez használhatjuk, legyen az világtérkép vagy csak egy adott ország, ahol bejelölhetjük a meglátogatott városokat, nevezetes helyeket. Egy égbolt térkép is igazán jól mutathat a rengeteg fényes, világító csillaggal – gyerekszobában garantált siker! LED-es fényforrást használva saját magunk választhatjuk ki a fény színét, akár a szoba hangulatához és színvilágához igazítva. Lássuk, hogyan készül!

Szükséges anyagok:

 • világ, ország térkép
 • SMD LED bármilyen színben
 • lyukasztó szerszám
 • pillanat ragasztó
 • elemtartó, kapcsoló, ellenállás, szigetelt vezeték
 • forrasztó páka

Lépésről-lépésre:

 1. A térképméret kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy a világító pontok 1 mm átmérőjűek lesznek. Ha túl kicsi a térkép és/vagy túl sűrű a tervezett jelölés, akkor szitává lyukasztjuk az egészet!
 2. A városok listája alapján haladjunk sorban és lyukasszuk ki a nevük melletti helymegjelölő pontot. Ehhez bőrlyukasztó szerszámot használjunk, hogy szép egyenletes legyen a lyuk pereme.
 3. A kiválasztott színű (akár két-három színt egyszerre) LED-et egyesével ragasszuk fel hátolról a térképre úgy, hogy a fénye a lyuk közepén világítson át.
 4. Forrasszuk össze a LED-ek anód és katód részeit párhuzamosan és az áramkör elejére tegyünk egy előtét ellenállást, majd rögzítsük az elemtartót és a kapcsolót a térkép hátára.
 5. Kapcsoljuk be a világítást, ellenőrizzük, hogy mindenhol ég e! A fény színétől függően akár nappal is láthatóvá válnak a megjelölt városok, de a leghangulatosabb fénye sötétben van! Élvezzük a látványt és káprásztassuk el a hozzánk látogatókat a kreatív, saját készítésű térképünkkkel, ami ráadásul bármikor bővíthető is.

 

A cikkben szereplő térkép a Kézműves Otthon saját ötlete! Kérdéseket az info@kezmuvesotthon.hu címre is küldhetsz.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük