Csináld magad – Gipszkarton világító panel

Mi az? Minden divatos magazin lakásban van, mutatós és új arculatot ad a nappalinak? Egy mennyezeti panel gipszkartonból, amit bárki elkészíthet saját maga, aki kellő barkácsolási kedvvel rendelkezik. Bemutatom hogyan készíts egy nap alatt hangulat világítást házilag!

Csináld magad - Gipszkarton lámpa

Csináld magad – Gipszkarton lámpa

Ritka az olyan lakberendezési fotó, ahol a gipszkarton ne fordulna elő a nappaliban. Ötletes felhasználása falakon, mennyezeten teljesen új köntösbe öltözteti a helyiséget. A mennyezeten használva rejtett fényforrással indirekt, hangulat világítást hozhatunk létre. Spot lámpák beépítésével direkt fényeket biztosíthatunk. A gipszkarton körbe futhat a falak mentén, vagy a mennyezet közepén lelógatva egyedi építészeti elemként jelenhet meg. Formailag a szögletes vagy az íves kialakításokkal tehetjük különlegesebbé világító panelünket a szoba méretének, alakjának és jellegének függvényében.

Szükséges anyagok:

 • gipszkarton, általunk meghatározott méretben ( példa: egy 15 négyzetméteres nappaliban pl egy 80×100 cm-es)
 • hungarocell holker léc a díszlécnek
 • fa lécek a gipszkarton merevítéséhez és a díszléc felfogatásához ( 4 db 90x5x2 cm, 2 db 80x5x2 cm)
 • spot lámpa trafóval, fénycsövek, elektronikus előtét a fénycsövekhez (a hagyományos előtéthez képest az elektronikus nem vibrálni és akár fényerő szabályozható is lehet)
 • fehér, zománcozott lánc a felfüggesztéshez
 • 8 db kampó, csavar a mennyezeti rögzítéshez
 • glett, csiszoló papír, festék
 • fúrógép, körkiszúra a spot lámpákhoz
 • szike, gérvágó, spakli, ecset

Lépésről-lépésre:

 1.  Méretre vágjuk a gipszkartont egy szike segítségével.
 2. Kivágjuk a körkiszúróval a spot lámpák helyét.
 3. Hozzá csavarozzuk a 4db fa lécet körben a gipszkarton széle mentén.  A fa keret azért szükséges, hogy merevítse a gipszkartont és a széleken nagyobb tapadási felületet adjon a holker díszléc számára. A másik 2 db-ot hosszában a közep részre csavarozzuk, a szélektől egyenlő távolságra. Ezek további merevítést biztosítanak, valamint a felfüggesztési pontok helyét adják.

  Gipszkarton lámpa szerkezete

  Gipszkarton lámpa szerkezete

 4. Gérvágóval méretre vágjuk a holker díszléceket és a gipszkartonhoz ragasztjuk a hozzá kapható speciális ragasztóval.
 5. A fa keret léceire felcsavarozzuk  (a panel méretéhez igazodó) fénycsöveket és a hozzájuk tartozó elektronikát.
 6. Kijelöljük a felfogatási pontok helyét és csavarban végződő kampót hajtunk a fa elemekbe.
 7. Egy nem fényáteresztő anyagot (pl alufólia) ragasztunk belülről a díszlécekre, ami megakadályozza, hogy a fénycsövek átvilágítsák a hungarocell léceket és kiemeljék az esetleges festési egyenetlenségeket.
 8. A holker léc és a gipszkarton illesztésénél gletteljük ki kívülről a réseket. Száradás után csiszoljuk egyenletesre, majd fessük le a kívánt színre. Tipp: Jól mutat, ha a gipszkarton a nappali falának színével azonos és a díszléc eltérő színű!
 9. A festék száradása után szereljük be a spot lámpákat.
 10. A mennyezetre erősítsünk fel 4 db kampót és a lánccal függesszük fel a panelt. Az elektromos bekötést szakszerűen végezzük el vagy kérjük szakember segítségét.
 11. Élvezzük munkánk gyümölcsét, az új, saját készítésű hangulat világításunkat!

  Hangulatvilágító panel

  Csináld magad – Hangulatvilágító panel

 

Aki még különlegesebb hangulatra vágyik: lehet még fokozni a látványt, egyedi üvegbetéttel is. A színes ólomüveg nem csupán katedrálisokban mutat jól, de otthon is, ha mintája harmonikus az egyéniségedhez.

Az imént bemutatott spot lámpás gipszkarton lámpának készítettünk házilag egy ólomüveg betétes verziót is. Íme:

Gipszkarton lámpa ólomüveg betéttel

Gipszkarton lámpa ólomüveg betéttel

 

 

A cikkben szereplő gipszkarton világítás a Kézműves Otthon saját ötlete! Kérdéseket az info@kezmuvesotthon.hu címre is küldhetsz.

4 thoughts on “Csináld magad – Gipszkarton világító panel

 1. Pusztai Ildikó

  Nekem ez nagyon tetszik és ilyet szeretnék készítettni de nem tudom ki lenne az aki ezt nekem elkészítené és mennyiért. Ha valaki esetleg válaszolna, hálásan megköszönném.
  P. Ildikó

  • Kert Noémi

   Kedves Ildikó!

   Gipszkartonozással foglalkozó szakember vagy egy barkácsolásban és villanyszerelésben jártas ember tudná elkészíteni. Hogy mennyiből lehetne megvalósítani természetesen méret függő, a cikkben szereplő méret és kialakítás kb 30-35 ezer Ft-ból jönne ki anyagárban (plussz munkadíj) A képen látható gipszkarton világító panel a férjem műve, aki hobbyként szokott barkácsolni.
   További kérdésekre is szívesen válaszolok a hozzászólásokban vagy az info@kezmuvesotthon.hu címen!

   • Seres Zsigmond

    Tisztelt Noémi!
    30-35 ezer Ft csak az anyag ára? Mi benne annyi? Válaszát előre is köszönöm! 😊

    • Kert Noémi

     Kedves Zsigmond!
     A szükséges anyaglista nem kevés, ha minden felsorolt dolgot meg kell venni, nem nagyon lehet olcsóbban megúszni. A lámpatestek, fénycsövek, elektronikus előtét, faanyag, gipszkarton – csak úgy repkednek az ezresek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük