Dekoráció, diy ötletek,  Fürdőszoba

Csináld magad – Fürdőszoba bordűr kavicsból

Egyedi kavics mozaik házilag
Egyedi kavics mozaik házilag

 

Fürdőszoba építése előtt állsz, vagy felújítanád és szeretnéd feldobni a helyiség hangulatát? Valami egyedi megoldáson gondolkodsz? Kellene egy ötlet, amit kevés pénzből is meg lehet valósítani, akár házilag is? Akkor vágj bele a saját fürdőszobai bordűröd elkészítésébe, amitől új arculatot kap a fürdőd! Milyen jó érzés is lesz a forró kádban ülve gyönyörködni a kavicsok változatosságán… Megmutatom, hogyan készítsd el olcsón!

 

Csempe boltban és barkácsáruházakban is lehet kavics mozaik alapanyagot venni, de szerintem horror összegeket kérnek el érte és a munka ugyanúgy megvan vele, ha valami látványosat szeretnél. Mi sem egyszerűbb, mint lesétálni a Duna partra és magad válogatni pár zacskóval! Ennél olcsóbb alapanyag beszerző hely nem létezik!!! Olyan kavicsokat kell keresni, ami nem túl nagy (max 5 cm hosszú – ha túl nagy, általában nehezebb és leeshet a falról ragasztás közben) és olyat, aminek egyik fele laposabb, hogy nagyobb felületen érje a ragasztó.  Egy kb 5 méteres bordűrhöz olyan 2-3 kg kavics elég lehet, ez függ a bordűr magasságától és a kavicsok közötti hézag nagyságától. Túl szorsan rakni nem jó, mert a fugának helyet kell hagyni, de túl szellős se legyen, hiszen nem a fuga színe a lényeg, hanem a kövek!

Szükséges anyagok:

 • változatos formájú és színű kavics
 • univerzális ragasztó, maszkoló szalag
 • tetszőleges színű csempefuga, spakli, szivacs
 • hobby lakk, ecset

Lépésről-lépésre:

 1. A sikeres anyagbeszerzés után a kavicsokat érdemes megmosni, majd a tiszta és pormentes falra egyesével felragasztani. Lehet akár a mozaik készítéshez használatos hálóval is dolgozni, de a kavicsokat akkor is egyesével kell a hálóhoz ragasztani és a hálóval együtt a falra tenni.
 2. A falon legyen előre kijelölve a bordűr magassága, maszkoló szalaggal védjük a falat/csempét a ragasztó és a fuga nyomaitól.
 3. A ragasztóval mindegyik kavics laposabbik oldalára nyomjunk egy borsónyit és erősen szorítsuk hozzá a falhoz. Nem baj, ha a felesleg oldalt kibújuk, csak a kavics felszínéről töröljük le a maradékot.
 4. Igyekezzünk változatos formában felragasztani a szabálytalan alakú, nagyságú és színű köveket. Ha csak egy színt szeretnénk használni, akkor a mérettel érdemes variálni, vagy egy jellegzetes sormintát követni.
 5. Ragasztás után hagyjuk száradni pár órára a köveket, majd készítsük elő a fuga anyagot. A fugázó anyag leírása alapján vízzel keverjük el, amíg tejföl sűrűségű nem lesz. A fugát a spakli segítségével hordjuk fel a kavicsok közé, a felesleget távolítsuk el (apróbb közökben kézzel simítsuk el az anyagot) Hosszú felületnél szakasosan haladjunk, egyszerre ne keverjünk be túl sok fugát, mert idővel darabossá válik és nehezebb lesz felhordani.
 6. Hagyjuk kicsit száradni, majd nedves szivaccsal simítsuk egyenletesre a fuga felszínét. Ha apróbb réseket, lyukakat észlelünk a fugában, most még orvosolni tudjuk. Tömjünk egy keveset a maradékból a résbe.
 7. Amikor a fuga teljesen kiszáradt és megkeményedett, óvatosan mossuk le a kavicsokat először nedves, majd száraz ronggyal. A száraz áttörléssel távolítsuk el a fátyolos réteget.
 8. Utolsó lépésként hobby lakkal fessük be az összes kavics felületét. Ez kiemeli az igazi színét és mindig úgy néz majd ki, mint amit most emeltél ki a vízből.

 

Kavics bordűr házilag
Kavics bordűr házilag

 

A cikkben szereplő fürdőszoba bordűr a Kézműves Otthon saját ötlete, kérdéseidet felteheted az info@kezmuvesotthon.hu email címen is!

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük